Над 90 на сто от италианските общини са заплашени от наводнения и свлачища

  • 28 ноември 2022 11:48

  • 265
  • 1
Над 90 на сто от италианските общини са заплашени от наводнения и свлачища
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Над 90 на сто от италианските общини са предразположени към свлачища или други природни бедствия, заяви шефът на агенцията за гражданска защита Фабрицио Курчо в интервю за в. "Стампа", цитирано от Ройтерс.

"Има риск от наводнения, свлачища и брегова ерозия за 94 на сто от общините", заяви той, добавяйки, че "цяла Италия е застрашена".

Курчо говори, след като скално свлачище опустоши в събота италианския остров Иския, причинявайки смъртта на поне седем  души.

Осем души загинаха заради свлачище, станало на италианския курортен остров Искиа

Според него Иския е подложена на най-голям риск, тъй като много от къщите са построени незаконно, но подчерта, че други части на Италия с по-малко нарушения при териториалното планиране също са уязвими. 

"Трудно можем да направим класация, тъй като опасността е много голяма. Трябва да засилим структурната превенция чрез подобряване на дейности като укрепване на речните брегове и корита, изграждане на разширителни резервоари и бентове, за да се изтича водата", твърди Курчо в интервюто, публикувано днес във в. "Стампа". Според него освен това е необходимо и адекватно поведение на хората, които трябва да взимат предвид предупрежденията на метеорологичните служби и критичните ситуации, за които се съобщава.

Фабрицио Курчо посети вчера сутринта пострадалия остров близо до Неапол, за да инспектира на място мащабите на бедствието и заяви, че е заварил "много сложна ситуация". Потокът от кал и отломки е ударил сградите и е завлякъл всичко по пътя си към морето. На практика е паднало парче от планината Епомео. Пожарните служби, органите на реда, планинските спасители и много доброволци работят засилено по издирването на изчезналите и оказване на помощ на населението.

Последвайте канала на

Калина Христова
265 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.28 | 17:29

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини