ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран

  • 25 ноември 2022 08:15

  • 251
  • 1
ООН разследва репресиите срещу протестиращите в Иран
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съветът на ООН по правата на човека в четвъртък гласува за нова разследваща мисия, която да се занимава с потушаването на масовите антиправителствени протести в Иран, които разтърсиха страната от септември насам, съобщават от БиБиСи.

Предложението бе прието с 25 гласа "за", 6 "против" и 16 "въздържал се".

Главната цел на разследването е да се потърси отговорност от виновните за злоупотребите, с което да изпрати и послание в подкрепа на жените в Иран.

Иран определи призивите за мисията като арогантен политически трик.

Неприемливо е повече от 300 души да бъдат убити и 14 000 други арестувани през последните девет седмици, посочва ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк, който определи ситуацията в Иран като критична.

Тюрк обвини иранските сили за сигурност, че не зачитат международните правила, използвайки бойни патрони, птичи сачми, сълзотворен газ и палки срещу невъоръжени демонстранти и случайни минувачи, които не представляват заплаха за живота.

Припомняме водените от жени протести избухнаха след смъртта в ареста на 22-годишната Махса Амини, която бе задържана от моралната полиция за нарушаване на строгите правила на Иран за хиджаби или забрадки.

Оттогава протестите са се разпространили в повече от 150 града и 140 университета във всичките 31 провинции на страната и се смятат за едно от най-сериозните предизвикателства пред Ислямската република след революцията от 1979 г.

По думите на кореспондент на BBC е малко вероятно правителството на Иран да допусне разследващия екип в страната. Въпреки това разследванията на ООН в Сирия и Мианмар са успешно проведени и дистанционно, добавя още тя.

ООН прави независимо разследване на репресиите срещу демонстранти в Иран

"Ако днес не съберем доказателствата, ако не подкрепим тази резолюция, справедливостта никога няма да стигне до жертвите, посочва германският външен министър Аналена Бербок.

Последвайте канала на

Калина Христова
251 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 09:56

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини