Във Франция започна разследване на Макрон

  • 25 ноември 2022 06:11

  • 1658
  • 4
Във Франция започна разследване на Макрон
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Френското правосъдие започва разследване на предизборните кампании на президента Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на от 2017 г. и 2022 г., предаде ДПА.

Финансови прокурори от Париж обявиха вчера, че ще проучват въпроса дали Макрон е използвал незаконно услугите на американската консултантска фирма "Маккинзи", която се разследва за данъчни нарушения във Франция от края на март.

Според доклад до френския Сенат от средата на същия месец, "Маккинзи" не са плащали данъци в страната за последните десет години. Базираната в САЩ компания настоява, че е действала в рамките на закона.

Макрон: Ще осъществя пряк контакт с Путин през идните дни

Случаят привлече вниманието преди тазгодишните президентски избори, довели до преизбирането на Макрон на 5 май, след като стана ясно, че държавните разходи за външни консултанти са се увеличили значително през първия мандат на президента.

Разследването на кампаниите на Макрон е основано на съмнения за неправилно управление на сметките за тяхното организиране, както и на твърдения за подбуждане и подпомагане на преимуществено положение.

Прокурорите ще проверят дали Макрон е описал всички консултантски услуги, извършени от "Маккинзи" във финансовите документи от кампанията.

Разходите за предизборни кампании във Франция имат допустим лимит с цел равнопоставеност между кандидатите. Въпреки това, често се появяват обвинения срещу политици за скрити разходи или манипулиране на сметките, за да се прикрие надвишаване на позволения бюджет.

Освен това обект на разследването ще бъде дали "Маккинзи" са получавали преимущество от правителството при възлагане на консултантски договори и има ли случаи, когато това да е водило до насрещно облагодетелстване от Макрон и неговия екип.

Росица Валентинова
1658 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 09:59

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.25 | 09:13

3
таман да се отърве од бабичката
Мда

2022.11.25 | 07:49

2
Щом , започне разследване срещу някой западен лидер, той веднага напада друга независима държава.

2022.11.25 | 06:43

1
Няма нужда ние знаем действащите лидери в Европа пък и извън са под американско командване

Добави коментар

Водещи новини