Германия отговори на Полша за системите "Пейтриът"

  • 24 ноември 2022 22:15

  • 2963
  • 6
Германия отговори на Полша за системите "Пейтриът"
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Германия даде да се разбере, че ПВО системите "Пейтриът" (Patriot), които Берлин предложи на Полша, са предназначени за използване на територията на НАТО, противопоставяйки се на исканията на Варшава те да бъде изпратена в Украйна.

"Тези "Пейтриът" са част от интегрираната противовъздушна отбрана на НАТО, което означава, че са предназначени да бъдат разположени на територията на НАТО", каза германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт в Берлин, предаде БНР.

Полша поиска Германия да изпрати ракетни комплекси "Пейтриът" в Украйна

"Всяко използване извън територията на Алианса ще изисква предварителни дискусии с НАТО и съюзниците", добави тя.

Берлин предложи на Варшава системата за противоракетна отбрана Patriot, за да помогне за осигуряването на въздушното пространство, след като заблудена ракета се разби и уби двама души в полско село миналата седмица.

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обаче каза в сряда, че е помолил Германия вместо това да изпрати огневи единици Patriot в Украйна.

"След продължаващите руски ракетни атаки в Украйна, поисках от Германия батареите Patriot, предложени на Полша, да бъдат прехвърлени в Украйна и разположени на западната ѝ граница", написа тогава Блашчак в "Туитър".

В понеделник Полша пък каза, че ще предложи разполагането на допълнителни ракетни установки "Пейтриът" близо до границата си с Украйна.

Но системите са в недостиг в НАТО, тъй като след Студената война много съюзници от алианса намалиха техния брой, за да отразят оценката, че отсега нататък ще трябва да се справят само с ограничена ракетна заплаха, идваща от страни като Иран.

Това се промени драстично с нахлуването на Русия в Украйна, което накара съюзниците от НАТО да се борят да увеличат запасите си от боеприпаси и да се справят с недостатъците на системата за противовъздушна отбрана.

Германия разполагаше с 36 ПВО системи "Пейтриът", когато беше държава на фронтовата линия на НАТО по време на Студената война и дори тогава разчиташе на подкрепа от съюзниците на алианса. Днес обаче германските въоръжени сили са намалели до едва 12 системи "Пейтриът", две от които са дислоцирани в Словакия, напомня агенцията.

 

Мая Йорданова
2963 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.25 | 10:00

6
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.11.25 | 07:12

5
Ейййй, много рано започват в руското работа. Човек не може да напише един коментар преди говноядите да са омацали пейзажа.

2022.11.24 | 23:15

1
хахаха, и поляците не искат чужда войска при тях, още повече германски ботуш

2022.11.25 | 07:11

4
вЕреаш ли си? А руския ботуш кога ще го извадят от задника ти, говнояд?

2022.11.25 | 01:24

3
Шубе ги е да се компрометира и тая американска кочина, както стана с НАСАМС и ИРИС.

2022.11.24 | 23:43

2
Полша хуй ме иска ли?

Добави коментар

Водещи новини