Гърция иска таван на цената природния газ от 150-200 евро

  • 24 ноември 2022 13:02

  • 286
  • 0
Гърция иска таван на цената природния газ от 150-200 евро
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас заяви при пристигането си на министерска среща в Брюксел днес, че "таван (на цената на газа) от 275 евро всъщност не е таван" и добави, че стойност между 150 и 200 евро би била "реалистичен таван", предаде АНА-МПА.

Скрекас посочи, че "енергийната криза е шокираща за домакинствата и бизнеса".

"Ето защо трябва да направим нещо. Ние не може да стоим безучастно и да не правим нищо. Растящите цени заплашват европейските домакинства и бизнеса. Губим ценно време без резултати. Ние трябва да защитим европейските домакинства и доверието в Европа и това е, което ще се опитаме да направим на днешния Съвет", заяви министърът.

Запитан какво е трябвало да предложи Европейската комисия, той отбеляза, че "един механизъм за корекция трябва да бъде по-реалистичен, защото дори през август, когато преживяхме скок до небето на цените на природния газ, този коригиращ механизъм не можеше да бъде приложен. Разбира се, той трябва да бъде разумен. Трябва да бъде такъв, че да ни помогне да намалим цените на газа. Защото точно сега това е голям проблем", заяви Скрекас.

Европейски таван за цените на газа ще нанесе на пазара удар, оценяван на 33 милиарда долара

Той подчерта, че "големият проблем на Европа е, че купуваме най-скъпия природен газ на света". "Ние трябва да реагираме възможно най-скоро. Не можем да губим време", добави още министърът.

Министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз ще обсъдят днес в Брюксел ново предложение за ограничаване на цената на природния газ, след като Европейската комисия предложи тази седмица в ЕС да не се купува газ на цени над 275 евро за мегаватчас, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
286 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини