Готова ли е страната ни за Шенген?

  • 23 ноември 2022 22:11

  • 1525
  • 3
Готова ли е страната ни за Шенген?
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

"11 години чуваме това. Технически похарчихме голяма сума за хеликоптери, гранични катери, камери, компютри. И след това, което ни го казват 11 години, ние продължаваме да гледаме сламката в очите на другите, а не гледаме гредата в нашите очи. Три проблема имаме - корупция, организирана престъпност, промяна в законодателството. Правим се, че не го чуваме. Пак сме обидени на някого, че продължава да поддържа тази позиция", коментира бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на "Денят ON AIR".

Бившият дипломат не отрече, че страната ни технически е готова за Шенген, но подчерта, че той е основан на доверие. И посочи проблема с мигрантската вълна - каквато не е имало в съвременната ни история.

"Цели автобуси идват, като туристи ги возят и ги хващат в центъра на големите градове. Наистина имаме технически средства, но ако зад тази камера стои граничен полицай, който може финансово да бъде стимулиран да бъде изключена, и по този начин подпомогне този трафик, това застрашава сигурността на цялото европейско семейство, не само на България. Защото тези мигранти не остават в страната ни", заяви Керемедчиев.

 

И прогнозира, че България и Румъния ще бъдат разделени от Хърватия. Същите са очакванията и на политолога Теодор Славев.

"От Румъния не могат да ни отделят, от Хърватия - по-скоро да. Австрийският канцлер го е казал днес. И в ЕС се развиват процеси. А ние стоим пасивно и не можем да използваме предимствата, които имаме", каза Славев. 

А като водещ проблем у нас посочи невъзможността на политиците да общуват с хората и да обясняват ползите по отношение на външната политика.

"По-тъжна е констатацията, че въпреки че сме член на ЕС, нашата дипломация изпада. Друг проблем е невъзможността да се обяснят тук европейските теми. Политически се заиграват с русофилството. Има гражданска подкрепа, но социологически проучвания показват, че спада подкрепата за Шенген. Няма начин като говорим тук да не се въвличаме във война, да не гледат на нас с други очи в Брюксел", коментира Славев.

Керемедчиев допълни, че не трябва цялата тежест на членството на България в Шенген да е на плещите на Вежди Рашидов.

"Ние продължаваме да не обясняваме активно нашата позиция. С цялото ми уважение към Рашидов, той не може да е опора на това България да защитава пътя си към Шенген. Трябва да има 2 тенденции - една много сериозна кампания за разясняване, да се водят делегации и да се показва готовността ни. От друга страна България да се държи по-достойно", призова бившият зам.-външен министър.

И изрази убеждението си, че българите не познават ползите от влизането в Шенген.

"Недоумявам как 3-4% са съгласни да висят на границата с Гърция по два часа. Това е комуникационният проблем - липсата на стабилно и предсказуемо правителство, което да обясни на нас ползите от Шенген и еврозоната", добави Керемедчиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1525 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Име

2022.11.25 | 20:16

3
Неее и нямя нужда от никакъв шенген айде върветвси на майнатаси
Не не е!

2022.11.25 | 11:48

2
България иска да е извън НЕОФАШИСТКА ЕВРОПА! СПРЕТЕ ТОЗИ ГЕНОЦИД ЕС!!!

2022.11.23 | 22:55

1
Мигрантите пътуват за западна европа. Те бяха повикани от западна европа. Всеки от мигрантите плаща за преминаването повече от две месечни полицейски заплати за няколкочасово превозване. Полицаите да не ги спиpат.

Добави коментар

Водещи новини