Канцлерът на Австрия е на посещение в Хърватия

  • 23 ноември 2022 19:37

  • 541
  • 0
Канцлерът на Австрия е на посещение в Хърватия
© getty images

Както съобщи "Кроненцайтунг", всекидневникът с най-голям тираж в Австрия, канцлерът Карл Нехамер днес е на посещение в Хърватия.

Една от централните теми на двустранните разговори ще бъде предложеното разширяване на Шенгенското пространство за свободно движение.

Нехамер ще има нелеката задача да защитава австрийското вето за разширяването, пише "Кроненцайтунг".

"Мисията е сложна, от една страна канцлерът отива в Хърватия, за да се моли за енергийна инфраструктура, а от друга, оказва огромен натиск по въпроса с бежанците. По този въпрос отношенията между Хърватия и Австрия са охладнели. Причината е ветото на Австрия за разширяване на Шенгенското пространство с България, Румъния и Хърватия", продължава вестникът.

По думите на хърватския президент Зоран Миланович тези "изявления будят безпокойство". Съпротивата на министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер срещу разширяването на Шенгенското пространство е "уреждане на сметки между някои държави от ЕС за сметка на Хърватия", каза Миланович.

Нехамер се опитва да смекчи позицията преди предстоящите утре разговори, като дава изгледи за отделно решение, пише "Кроненцайтунг" и цитира изявления на австрийският канцлер: "От Хърватия почти не чувстваме миграционен натиск. Тъй като Хърватия е за пример в изпълнението на пограничната охрана, не виждам проблем за нея. За държавите ще се гласува поотделно." Така че заплахата за налагане на вето застрашава България и Румъния, заключава "Кроненцайтунг".

Хърватия е готова да се присъедини към Шенген

От месеци министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер апелира към Брюксел, но досега не е постигнал желания ефект и дори смята, че на проблемите на страната му с бежанците не се обръща внимание за разлика от тези на Франция или Италия.

Но и Карнер е принципно на страната на Хърватия, отбелязва "Кроненцайтунг". И той може да си представи отделно решение, защитавайки своето мнение, че има нужда от ефективна охрана на външните граници на ЕС, допълва изданието и цитира думите му, че "това е въпрос, по който трябва да принудим Европейската комисия да промени мнението си".

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини