Полицията в Португалия арестува 35 души, заподозрени в трафик на хора

  • 23 ноември 2022 17:24

  • 309
  • 0
Полицията в Португалия арестува 35 души, заподозрени в трафик на хора
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Тридесет и пет души, заподозрени в трафик на хора, са арестувани по време на масова операция в Португалия. В нея са взели участие около 400 полицаи в региона Алентежу в южната част на страната, предаде днес Ройтерс, позовавайки се на съобщение от полицията .

Извършени са общо 65 обиска и е последвал арест на предполагаеми членове на мрежа за трафик на хора, която незаконно вкарва мигранти, за да работят във ферми в Алентежу. Заподозрените са на възраст между 22 и 58 години и са както португалци, така и чуждестранни граждани, а жертвите са от държави, включващи Румъния, Молдова, Индия, Сенегал, Пакистан, Мароко и Алжир.

Срещу заподозрените има „тежки обвинения за престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група, трафик на хора, пране на пари, подправяне на документи и др.“, каза полицията.

Прокуратурата потвърди обиските, но не даде повече подробности, тъй като разследването е следствена тайна.

Задържаните у нас за връзка с атентатите в Турция са обвинени и за каналджийство и трафик на хора

Португалските разследващи по-рано казаха, че повечето жертви са бедни мигранти, дошли в страната чрез мрежи за трафик на хора, които са им обещавали работа. Когато обаче започвали да работят, личните им документи често били конфискувани, не им е била плащана заплата, а много хора са
живеели в лоши условия, натъпкани в общи жилищни помещения.

Трафикът на работна ръка се е увеличил, тъй като местното португалско население застарява и намалява на фона на ниската раждаемост и емиграцията към по-развити страни в северната част на Европейския съюз. Друг фактор е и обезлюдяването на селските райони. В същото време износът на селскостопански продукти в последните години е засилен и големите фирми все повече се нуждаят от евтина работна ръка.

Съветът на Европа каза през юни тази година, че между 2016 г. и 2020 г. португалските власти са регистрирали 1152 предполагаеми жертви на трафик, като повечето от тях са били в селскостопанския сектор.

Броят на разследванията, наказателните производства и издадените присъди остава нисък в сравнение с броя на регистрираните случаи, каза Европейският съвет.

Росица Валентинова
309 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини