Испания праща войници и изтребители Ф-18 в Румъния

  • 23 ноември 2022 17:19

  • 508
  • 0
Испания праща войници и изтребители Ф-18 в Румъния
© Getty Images (архив)

Испания ще изпрати най-малко 130 войници и осем самолета Ф-18 в Румъния следващия месец за подсилване на източния фланг на НАТО, съобщиха на съвместна пресконференция премиерът на Испания Педро Санчес и румънският му колега Николае Чука, съобщиха БТА и Ройтерс.

Испания също така потвърди подкрепата си за "незабавното" и "цялостно" присъединяване на Румъния към Шенгенското пространство, се посочва в съвместно изявление на двамата премиери, публикувано по повод провеждането днес в Кастельон де ла Плана, Испания, на първото съвместно заседание на правителствата на Румъния и Испания, предаде Аджерпрес.

Испания: Ще разположим изтребители в България и Румъния, за да подсилим източния фланг на НАТО

Двете страни искат да постигнат споразумение в рамките на Европейския пакт за миграцията и убежището, което да отразява принципа на справедливото поделяне на отговорностите и солидарността. Испания отново изразява подкрепата си за бързото и пълно интегриране на Румъния в Шенгенското пространство и, подобно на Румъния, потвърждава ангажимента си да подкрепя развитието на сигурно пространство с отворени вътрешни граници, което позволява непрекъснатото свободно движение на хората, се подчертава в документа, подписан от двамата министър-председатели.

Владимир Василев
508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини