Британският върховен съд отряза Шотландия за нов референдум за независимост

  • 23 ноември 2022 13:18

  • 455
  • 3
Британският върховен съд отряза Шотландия за нов референдум за независимост
©
Слушай новината Слушай новината

Върховният съд на Великобритания постанови, че шотландското правителство не може да проведе втори референдум за независимост без одобрението на британския парламент, съобщава "Ройтерс".

Решението е силен удар срещу надеждите на националистите да проведат гласуване догодина.

През 2014 г. шотландците отхвърлиха прекратяването на над 300-годишния съюз с Англия с резултат 55% срещу 45%. Активистите за независимост обаче оспориха гласуването две години по-късно с мотива, че излизането на Великобритания от Европейския съюз, на което мнозинството шотландски избиратели се противопоставиха, променя съществено обстоятелствата.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън, лидер на подкрепящата независимостта Шотландска национална партия (ШНП), обяви по-рано тази година, че възнамерява да проведе референдум за независимост на 19 октомври 2023 г., но той трябва да бъде законен и международно признат.

Британското правителство в Лондон обаче заяви, че няма да даде разрешение за нов плебисцит, посочвайки, че това трябва да е събитие, което се случва веднъж на поколение. Проучванията сочат, че гласоподавателите остават разделени поравно относно това дали подкрепят или не независимостта, така че резултатите от гласуването биха били твърде оспорвани.

Най-високопоставеният юрист на шотландското правителство отправи запитване до Върховния съд на Обединеното кралство за това дали Шотландия може да приеме законодателство, проправящо пътя за съвещателен втори референдум без одобрението на парламента на Великобритания.

Единодушното решение на петимата върховни магистрати обаче е, че това е невъзможно.

Шотландският парламент няма правомощието за провеждането на референдум за независимост на Шотландия, заяви Робърт Рийд, председател на Върховния съд на Обединеното кралство.

Съгласно Закона за Шотландия от 1998 г., който създаде шотландския парламент и му прехвърли някои правомощия от Уестминстър, всички въпроси, свързани със Съюза на кралствата Шотландия и Англия, са на парламента на Великобритания. Съдът заключи, че всеки референдум, бил той и консултативен, ще бъде запазен въпрос.

Въпреки че решението на съда е разочароващо за националистите, това далеч не слага край на въпроса.

ШНП, която доминира шотландската политика повече от десетилетие, спечелвайки огромното мнозинство от местата в Шотландия на изборите в Обединеното кралство през 2019 г., твърди, че отказът на британското правителство да позволи ново гласуване означава, че възгледите на шотландците са пренебрегнати.

Стърджън вече обеща, че отказ на Върховния съд ще означава, че нейната партия ще се бори на следващите избори във Великобритания, които трябва да се проведат през 2024 г., единствено на платформата за това дали Шотландия трябва да бъде независима, превръщайки я "де факто" в референдум.

Шотландия на прага на нов референдум за независимостта си?

"Закон, който не позволява на Шотландия да избира своето собствено бъдеще без съгласието на Уестминстър, разбива мита за Обединеното кралство като доброволно партньорство и дава доводи за независимост", написа Стърджън в Туитър.

"Днешното решение блокира един от пътищата гласът на Шотландия да бъде чут относно независимостта - но в една демокрация нашият глас не може и няма да бъде заглушен", категорична бе тя.

Последвайте канала на

Калина Христова
455 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СКО ТОВЕ

2022.11.23 | 16:08

3
КЪДЕ ГЛАВАТА НА СТЪРДЖЪН БЕ! П И Ч К А ТА МРЪСНА МАЙЧИНА, ЩЕ ВИ Е В А !
НА ЕВРО ХРАНИЛКАТА

2022.11.23 | 16:07

2
НЕМА МЕСТО ЗА СМЕЛИТЕ, Г О В Н А :)

2022.11.23 | 15:42

1
Разбирасе, че ще ги отреже, та,ка е в еврогейската болшевишка "демокрация".

Добави коментар

Водещи новини