Има арестувани за бомбения атентат срещу полицейски автомобил в Северна Ирландия

  • 19 ноември 2022 13:50

  • 758
  • 3
Има арестувани за бомбения атентат срещу полицейски автомобил в Северна Ирландия
© gettyimages

Полицията арестува трима души във връзка с бомбения атентат срещу полицейски автомобил в графство Тироун, Северна Ирландия, който за малко не отне живота на двама служители на реда, предаде ДПА.

Снощи след претърсвания на три адреса в град Страбан са задържани трима мъже по Закона за борба с тероризма - двама на възраст 36 години и един на 28.

Нападението срещу патрулната кола на двамата полицаи беше извършено в четвъртък, когато до автомобила избухна взривно устройство. Една от основните версии, които разследващите проверяват, е дали в случилото се е замесена отцепилата се от Ирландската републиканска армия (ИРА) групировка "Нова ИРА".

Заместник-началникът на северноирландската полиция Боби Сингълтън заяви, че съдейки по мястото в Страбан, където е извършено нападението, както и по  почерка, който е сходен с този при предишни атентати, говорят, че сегашната атака може да е дело на отцепниците от ИРА.

Полицейски автомобил в Северна Ирландия е станал мишена на бомбен атентат

Нито един от полицаите не пострада при атентата, но той предизвика сериозна тревога в околността, засягайки ежедневието над 1100 души, живеещи в района, включително на децата, които вчера не бяха на училище.

При повторния оглед на мястото на експлозията полицията е открила предмет, наподобяващ антена, която може да е била използвана за детонирането на самоделното взривно устройство.

Лидерът на Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия сър Джефри Доналдсън заяви, че тази "безчовечна и очевидно подготвена атака трябва да бъде категорично осъдена". Той заклейми всяко покушение срещу живота на полицейски служители и подчерта, че "винаги има алтернатива на насилието." „Северна Ирландия няма да стане заложник на маргинални елементи, желаещи само кръвопролития и теглещи обществото ни назад", каза Доналдсън.

Ирландският премиер Михол Мартин заяви, че "всеки опит да се наранят представители на силите за сигурност или на северноирландската полиция е изключително шокиращ и трябва да бъде осъден“. 

Последвайте канала на

Калина Христова
758 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.20 | 23:24

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.20 | 23:23

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.19 | 19:22

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини