Олаф Шолц призова за щателно разследване на случая с падналата в Полша ракета

  • 16 ноември 2022 15:26

  • 552
  • 2
Олаф Шолц призова за щателно разследване на случая с падналата в Полша ракета
© Getty Images

Германският канцлер Олаф ШолцОлаф ШолцОлаф Шолц е германски политик от Социалдемократическата партия (ГСДП).   От декември 2021 заяви днес, че експлозията на ракета в Източна Полша, край границата с Украйна, при която загинаха двама души, трябва да бъде разследвана, преди да се правят заключения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В заключителното си изявление след срещата на върха на Г-20 на остров Бали Шолц каза, че предложението на САЩ да помогнат на Полша с разследването е положителен знак. Шолц и други партньори от НАТО призовават за щателно разследване.

Украйна обвини Русия за взрива, а президентът на САЩ Джо Байдън каза, че ракетата вероятно не е била изстреляна от Русия.

Шолц също така приветства ясните формулировки, с които участниците във форума осъдиха войната в Украйна. "Руският президент е почти сам в целия свят със своята политика", добави канцлерът.

Лидерите от групата на 20-те най-големи световни икономики приеха заключително комюнике от срещата си на индонезийския остров, в което "повечето членове осъждат най-категорично войната в Украйна", но и признават, че има "други възгледи и различни оценки на ситуацията и въпроса със санкциите".

Лидерите на Г-20 се споразумяха за обща декларация, осъждаща войната в Украйна

Германският канцлер коментира в телевизионно интервю и обявената снощи кандидатура на Доналд Тръмп за президентските избори в САЩ през 2024 година. Той заяви, че не е впечатлен от решението на бившия американски президент да направи опит да се върне в Белия дом и че кандидатурата му не е била тема на разговори в кулоарите на Г-20. По думите му сегашният държавен глава Джо Байдън е "много умен и много опитен политик", който цени сътрудничеството между Европа и САЩ.

Трансатлантическите връзки охладняха силно по времето на Тръмп, който бе президент на САЩ от 2017 до 2021 година. Той многократно отправи нападки срещу Германия заради дефицита на САЩ в двустранната търговия и заради това, че Германия отделя за отбрана по-малък процент от брутния си вътрешен продукт от този, който се изисква от нея като партньор в НАТО. След победата на Байдън на изборите Шолц каза, че Тръмп трябва да напусне президентския пост преди встъпването в длъжност на неговия приемник и заяви, че Тръмп е отговорен за извършения от негови привърженици щурм срещу Капитолия, при който загинаха няколко души и бяха ранени над 140 полицаи.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
552 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.17 | 00:30

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Хи, хи

2022.11.16 | 15:46

1
Този нацист, даже не знае къде се намира.

Добави коментар

Водещи новини