Украйна възстанови електрозахранването си в 7 региона

  • 16 ноември 2022 14:48

  • 534
  • 4
Украйна възстанови електрозахранването си в 7 региона
© Pixabay

Eлектрозахранването в седем украински региона беше напълно възстановено в сряда. Ток вече има и в столицата Киев, като това става факт по-малко от 24 часа след масирания руски ракетен обстрел по енергийната инфраструктура в цялата страна, предаде Ройтерс, цитирани от БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13374

Работи се по възстановяване на електричеството и в седем други региона, каза Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на президентската администрация на Украйна. В Telegram той написа, че все още са възможни аварийни прекъсвания, а националният мрежов оператор Ukrenergo заяви, че изпълнява планирани прекъсвания в цялата страна, тъй като ремонтните дейности продължават денонощно.

"Моля, подгответе се за продължителни периоди на ограничено захранване: запасете се с вода и заредете вашите устройства и външни захранващи банки, за да поддържате връзка с близките си", се посочва в изявление.

Новината за бързото възстановяване на електрозахранването в редица украински региони идва, след като по-рано в сряда руското министерство на отбраната заяви, че руските сили са нанесли във вторник "масивен удар с високоточни оръжия с въздушно и морско базиране на голям обсег", като атаките са били насочени срещу украинската военна система за командване и контрол и "свързани енергийни съоръжения", заключавайки, че "целта на удара е постигната".

"Всички изстреляни ракети са поразили точно набелязаните цели, всички обекти са поразени", похвалиха се руското министерство на отбраната малко преди украинските власти да обявят, че ускорено възстановяват електрозахранването в засегнатите от ударите региони.

Близо милион и половина украинци нямат ток след руските удари

Украински официални представители казаха, че ракетният обстрел от вторник е най-големият от началото на руската пълномащабна военна инвазия на 24 февруари.

През последните седмици целите на руските сили все по-често са насочени към енергийната инфраструктура, като досега са нанесли сериозни щети на до 40% от нея, посочи президентът Володимир Зеленски.

Александър Харченко, директор на Центъра за изследване на енергийната индустрия в Киев, каза, че атаките във вторник са оставили около 12 милиона украинци без електричество, но електричеството вече е възстановено за огромна част от жителите.

Той изчисли, че ще минат пет до шест седмици, преди енергийната мрежа на Украйна да бъде ремонтирана достатъчно добре, за да могат повечето клиенти да изпитат минимални или никакви прекъсвания.

"Но това е само при условие, че няма повече атаки", каза той на брифинг.

Началото на зимата и много по-ниските температури увеличиха опасенията относно стабилността на доставките на отопление, но Кирило Тимошенко каза, че властите не обмислят евакуация на градове след руските ракетни удари.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
534 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.17 | 00:33

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
ХО

2022.11.16 | 17:46

3
Първо го взриви после си го възстанови...
Z

2022.11.16 | 16:34

2
Русия с малкото си пръстче спира тока на тези индианци и маймуни. Гледайки как боравят с ракети хаха е трудно да им вярваме, че могат да си оправят тока укропите хаха
Ukraina55

2022.11.16 | 15:25

1
Със европейските средства украинците ще вастановят цялото си електрозахранване на Украйна,вастановено за един месец и украинците пак ще си имат ток.Бързо работят украинците за възстановяване на електричеството.Слава Украйна.украйна ще си вастанови електричеството си на 70% ще имат ток.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини