ЕК препоръча на Черна гора да намали публичния дълг и сивата икономика

  • 15 ноември 2022 12:10

  • 375
  • 0
ЕК препоръча на Черна гора да намали публичния дълг и сивата икономика
© Getty Images

Европейската комисия препоръча на Черна гора през следващата година да подобри функционирането на пазарната икономика и да осъществи средносрочен план за фискална консолидация, насочен към по-нататъшно намаляване на публичния дълг, съобщи Танюг.

Това се посочва в документа "Напредък към изпълнение на икономическите критерии за присъединяване към ЕС: Оценки на Европейската комисия за 2022 г.", който бе публикуван на сайта на ЕК.

Посочва се, че Черна гора е постигнала добър напредък и е умерено готова за развитие на функционираща пазарна икономика. След рязката рецесия през 2020 г., икономиката регистрира силно възстановяване през 2021 г. и продължи да расте със стабилни темпове през първата половина на 2022 г., отбелязва ЕК.

В документа се посочва, че последствията от руската агресия срещу Украйна за страната досега са били ограничени, независимо от много важния принос на тези две страни за черногорския туризъм в миналото. Подхранвана от покачването на световните цени на суровините, инфлацията се е увеличила значително, се отбелязва в документа.

Черна гора: При нас е най-евтиното гориво в региона

В него се посочва, че банковата система остава стабилна, а необслужваните кредити не се увеличават значително през 2022 г., след като мораториумът върху кредитите, приет в контекста на кризата поради коронавируса, изтече през 2021 г.

ЕК също препоръчва през следващата година Черна гора да засили фискалното управление чрез създаване на независим орган за фискален надзор.

Препоръчва се страната да ​​приеме стратегически план за анализ на всички държавни предприятия и да подготви предложение за оптимален обхват на държавната собственост.  Също така се препоръчва да се ​​разработят и приложат конкретни мерки за намаляване на сивата икономика в страната, се посочва в документа на Европейската комисия, циитран от БТА.

Константин Тодоров
375 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини