Макрон призова Франция и Китай да "обединят силите си" срещу войната в Украйна

  • 15 ноември 2022 05:51

  • 813
  • 1
Макрон призова Франция и Китай да "обединят силите си" срещу войната в Украйна
© Getty Images

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на призова днес своя китайски колега Си Цзинпин Франция и Китай да "обединят силите си" срещу войната в Украйна, и отбеляза, че стабилността по света е от интерес също и за Пекин, предаде Франс прес.

"Той се съгласи да обединим силите си, за да отговорим на международните кризи като войната, започната от Русия срещу Украйна", каза френският държавен глава по адрес на китайския си колега в началото на двустранната среща между двамата в кулоарите на форума на Г-20 на остров Бали. "В интерес на Китай и Франция е да постигнем, така да се каже, истинска стабилност", допълни Макрон.

Китайският президент Си Цзинпин каза, че Китай и Франция трябва да задълбочат практическото си сътрудничество и да насърчат напредъка в традиционни области на взаимодействие, но също така трябва да зачитат фундаменталните интереси и основните опасения на другата страна, предадоха китайски държавни медии, цитирани от Ройтерс.

Макрон тръгва на едноседмична обиколка в Азия за две важни срещи на върха

Китай също така се надява, че Франция ще осигури по-справедлива, равнопоставена и недискриминационна бизнес среда за китайските компании във Франция, каза Си на френския си колега.

Китайският президент допълни, че Китай и Европа трябва да увеличат двустранната търговия и инвестиции, както и да гарантират стабилност на веригите за доставки. Си каза на Макрон, че Китай се обявява за прекратяване на огъня в Украйна и за започване на мирни преговори.

Росица Валентинова
813 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...

2022.11.15 | 06:36

1
Ми тя проста работата, рашистан да се разкара от окупираните територии и войната свършва.

Добави коментар

Водещи новини