200 000 души протестираха в защита на първичната медицинска помощ в Мадрид

  • 13 ноември 2022 21:42

  • 1068
  • 3
200 000 души протестираха в защита на първичната медицинска помощ в Мадрид
© Twitter

Десетки хиляди демонстранти се събраха в неделя в Мадрид в защита на услугите за първична медицинска помощ в региона, предупреждавайки, че плановете за основен ремонт на системата ще „унищожат“ местното здравеопазване.

Огромни тълпи се събраха на четири точки в столицата и тръгнаха към кметството в масов протест под мотото: „Мадридски митинги в подкрепа на общественото здравеопазване и срещу плана за унищожаване на услугите за първична медицинска помощ“.

Услугите за първична медицинска помощ в района на Мадрид са подложени на огромен натиск от години поради липса на ресурси и персонал. Ситуацията се влошава от лошото регионално управление, казват синдикатите.

„Здравеопазване за всички, вашето здраве никога не трябва да зависи от портфейла ви“, гласеше един огромен зелен транспарант, докато хиляди гласове скандираха „Обществено здравеопазване!“

Протестът, свикан от местни асоциации и общини, е насочен срещу здравните политики на регионалното правителство на десния лидер Изабел Диас Аюсо - включително натиск за публично-частни партньорства в здравеопазването и преструктуриране на първичната медицинска помощ.

Протестът се проведе преди планираната стачка на близо 5000 регионални семейни лекари и педиатри, насрочена за 21 ноември, поради "претоварването с работа, безкрайните срещи и липсата на време с пациентите". Те ще се присъединят към предишна стачка на медицински персонал заради новия модел за извънболнични центрове за спешна помощ, в които някои предлагат само видео консултации поради липса на персонал.

Масов протест в Мадрид с искане за по-високи заплати

Говорейки пред репортери на митинга, Моника Гарсия от твърдолявата партия „Мас Мадрид” каза, че здравната политика на регионалното правителство, което се управлява от дясната Народна партия (PP), унищожава системата на общественото здравеопазване. „Това, което правят, е безпрецедентна катастрофа.

Аюсо трябва да се активизира, да изслуша тази демонстрация и да поеме политическа отговорност: или нейният министър на здравеопазването си отива, или тя си отива, или цялото правителство на Народната партия си отива“, подчерта ораторката. „Има много прост начин да задържите професионалисти и той е да се отнасяте добре с тях: да им давате договори, които не са само за месец, седмица, уикенд. Когато едно правителство не е в състояние да направи това, то е защото има политически интереси“. 

Цветелина Кирилова
1068 3

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.14 | 17:46

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Es

2022.11.14 | 07:09

2
Първа помощ. Липса на лекари, голяма част от тях отиват на работа в чужбина за по-голяма заплата. Огромното натоварване на личните лекари, минимум обслужват по 50-60 човека на ден, но не вземат и 3 цента за преглед, а в бг да, по колко вземат в бг не знам. Против са за видео преглед и други. В Испания здравеопазването е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО ЗА ВСИЧКИ ОСИГУРЕНИ, ОПЕРАЦИИ , ПРЕГЛЕДИ-ВСИЧКО
нищо не ви се разбира

2022.11.14 | 05:53

1
да бехте написали каква е тая "първична помощ", явно не е като нашите джипита, дето само си бъркат в носа и събират по 3 лева...

Добави коментар

Водещи новини