Близо 100 музея заявиха, че са дълбоко шокирани от действията, насочени срещу произведения на изкуството от страна на екоактивисти

  • 10 ноември 2022 22:43

  • 1598
  • 4
Близо 100 музея заявиха, че са дълбоко шокирани от действията, насочени срещу произведения на изкуството от страна на екоактивисти
© gettyimages

Близо 100 международни музея обявиха днес, че са дълбоко шокирани от действията, насочени срещу произведения на изкуството от страна на екоактивисти и припомниха своята роля на съхранители на тези творби, съобщава БТА.

"Активистите, отговорни за тези атаки, подценяват до голяма степен крехкостта на тези незаменими творби", се казва в съвместно изявление на прочути международни музеи, сред които "Прадо" в Мадрид, "Лувъра" в Париж или музея "Гугенхайм" в Ню Йорк.

Екоактивисти залепиха ръцете си за две творби на Гоя в музея "Прадо"

В последните седмици екоактивисти организираха поредица от протести в музеи, включващи заливане със супа или пюре на известни творби, или залепване за картини. Атаките бяха срещу творби на Гоя, Анди Уорхол, Винсент ван Гог, Клод Моне и др. Творбите останаха невредими.  Само на "Слънчогледите" на Ван Гог в музей в Лондон бяха нанесени леки щети по рамката.

"Музеите са места, в които се установява диалог между хора от най-различни хоризонти и следователно места, които допринасят за обмена между обществата", се казва в документа, подписан от представители на 92 музея по света. В него те припомнят, че съществените функции на музеите, като събиране на творби, изследователска дейност и съхраняване на произведенията на изкуството са още по-важни сега, откогато и да е било.

Мая Йорданова
1598 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Хари

2022.11.11 | 03:59

1
Това кощунство трябва да се наказва сурово веднага! Иначе рисковете са огромни! Това са знаци на фашизъм, който отне милиони живота през миналия век!

2022.11.11 | 07:20

4
Това са знаци на КОМУНИЗЪМ отнел милиони човешки животи през миналия век

2022.11.11 | 05:31

2
Ама вие там по тези музеи сте назначили някакави пълни кретени...Я ги огледайте хубаво тези "екоактивисти",които по-скоро наподобяват екотерористи,но реално са деца с вродени психически увреждания,и ми кажете кой от тях ви изглежда да има нещо общо с изкуството и някога през живота си да е посещавал културно събитие?!? Човек с достатъчно опит и умения,такива трябва да ги разпознава на входа и ако не да ги отпрати,то минимум да ги пребърка за супа,боя и лепило...А пък вече реакцията на охраната и на другите посетители когато тези почнат да вадят продуктите за заливане и лепене,е просто изумителна...Вместо веднага да се хвърлят към тях и да ги спрат,другите зяпачи вадят телефоните и почват да снимат...Идва охраната след отчайващо дълго време и вместо да се оправи с тези,почва да гони другите посетители да не снимат..!
Sarbeca Z

2022.11.11 | 06:27

3
Екоактивистите на Сорос

Добави коментар

Водещи новини