ЕС наложи санкции на още 19 видни представители на хунтата в Мианма

  • 09 ноември 2022 13:10

  • 249
  • 1
ЕС наложи санкции на още 19 видни представители на хунтата в Мианма
© Getty Images

Европейският съюз наложи санкции на още 19 видни представители на хунтата в Мианма, в това число министър и висш съдия. Мярката бе приета в отговор на засилените репресии и продължаващите нарушения на правата на човека от страна на военния режим, предадоха ДПА и АП.

В съвместно изявление 27-те страни членки потвърдиха, че осъждат военния преврат от февруари 2021 г., свалил избраното гражданско правителство и последвалата кампания на жестоки репресии срещу проявите на съпротива. По данни на правозащитната Асоциация в подкрепя на политическите затворници, която регистрира убийства и нарушения на човешките права, най-малко 2370 души са били убити, а над 15 900 - арестувани след преврата.

Сред 19-те санкционирани от ЕС вчера са министърът на външните икономически отношения Кан Зау и председателят на Върховния съд на Мианма Хтун Хтун О, както и командирът на ВВС ген. Хтун Аун и командирът на специалните части ген. Фоун Мят. Под евросанкции е поставено и едно ведомство - Държавният административен съвет. Този орган, създаден след военния преврат, има всички законодателни, изпълнителни и съдебни правомощия.

Мианма започва да купува руски петрол, ще плаща в рубли

С новия пакет от наказателни мерки срещу режима в азиатската държава санкциите обхващат общо 84 физически и 11 юридически лица в Мианма. На страната е наложено също оръжейно ембарго от ЕС и забрана за внос на техника, която може да се използва за вътрешни репресии или следене на комуникации, отбелязва БТА.

Санкционираните лица нямат право да влизат в ЕС, а евентуалните им активи на територията на блока са замразени, поясняват осведомителните агенции.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
249 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.09 | 21:07

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини