Почина кипърският архиепископ Хризостом II

  • 07 ноември 2022 16:13

  • 816
  • 1
Почина кипърският архиепископ Хризостом II
© gettyimages

Главата на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом II е починал тази нощ на 81-годишна възраст след дълга битка с рака, съобщи БТА.

Хризостом II е ръкоположен за архиепископ през ноември 2006 г. 

Известен е с откритите си възгледи по много въпроси - от начина на управление на църквата до кипърския въпрос. Той също така се изказваше невъзмутимо по социални въпроси като хомосексуализма, правата на хомосексуалистите за осиновяване на деца и абортите, като често предизвикваше сериозни спорове, отбелязва изданието.

Кипърската църква свиква Светия синод

Роден е на 10 април 1941 г. в Тала, Пафос. След като завършва начално училище, две години по-късно става послушник в манастира "Свети Неофит" в Пафос, откъдето продължава образованието си и през 1963 г. завършва гимназия.

На 3 ноември същата година е ръкоположен от Тримитунтски епископ Георгиос и през следващите пет години е дякон в манастира и работи там.
През 1968 г. започва висшето си образование по богословие в Атинския университет, което завършва през 1972 г. На 19 октомври 1972 г. е избран за игумен в "Свети Неофит".

През февруари 1978 г. Хризостом е избран за епископ на Пафос, което го поставя в центъра на общественото внимание.

Митрополит Георгий (Папахризостом), временно управляващ Кипърската православна църква (КПЦ), възнамерява да свика Светия синод веднага след смъртта на предстоятеля архиепископ Хризостом II, за да съгласува процедурите по погребението и да определи по-нататъшните стъпки на Църквата, каза той пред Кипърската радиотелевизионна корпорация.
    
Митрополитът посочи, че пътува от Пафос към Никозия за погребението на Хризостом II и за свикването на извънредно заседание на синода през днешния ден. "Приоритет на тази среща ще бъде погребението" на починалия архиепископ, а след това ще бъдат разгледани въпросите, свързани с предстоящите избори за нов ръководител на КПЦ, посочи още той.

Митрополитът на Пафос каза, че предишния ден е посетил Хризостом II в архиепископията. "Вчера бях до него и не осъзнавах, че краят е толкова близо", посочи той, добавяйки, че главата на КПЦ е посрещнал болестта и предстоящата смърт с несломимо търпение.

Сн. gettyimages

Според устава на КПЦ 40 дни след смъртта на нейния ръководител трябва да се проведат избори за нов архиепископ на Кипър, в които ще участват трима йерарси. Както вече съобщи в коментар за телевизионния канал Сигма богословът Теодор Кириаку, на практика сега остава само въпросът кой от членовете на Светия синод ще бъде третият участник на изборите, тъй като митрополитът на Лимасол Атанасий (Николау) и митрополитът на Тамасос и Оринис Исаияс (Кикотис) всъщност вече са запазили за себе си две места в тройката.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
816 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.07 | 19:59

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини