В Испания се увеличават енергийно бедните

  • 06 ноември 2022 06:02

  • 444
  • 1
В Испания се увеличават енергийно бедните
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Испания отчита увеличаване на хората в енергийна бедност, дори и сред работещите. Това сочат последните данни на Националния статистически институт в страната на фона на рязкото покачване на сметките за ток и газ.

Близо 22 процента са в Испания хората в риск от енергийна бедност. 5 милиона семейства в 47-милионната страна се готвят да заменят отоплението с дебели дрехи и одеяла и да плащат увеличените сметки, съкращавайки разходите за храна, предаде БНР.

Най-тежко засегнати от ситуацията са възрастните хора и жените, особено самотните майки, но за енергийни помощи все по-често се обръщат работещи хора, които досега никога не са търсили подобно съдействие, отбелязват експерти. Те допълват, че процесът на обедняване започна в началото на пандемията, когато с 45 процента се увеличиха домакинствата, изпитващи трудности да поддържат подходяща температура. 

Масов протест в Мадрид с искане за по-високи заплати

Много хора останаха без работа, други преминаха в онлайн режим, което от своя страна също предполага адекватни условия. 

Социални организации отчитат, че само за първите 6 месеца на тази година  от тях са поискали помощ толкова хора, колкото за цялата 2021-а. 

Заради непосилните сметки мнозина се надяват, че зимата няма да е толкова студена. 

След небивало топъл октомври първият уикенд на ноември донесе рязко застудяване в редица райони. 

Росица Валентинова
444 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.06 | 11:47

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини