Полша бърза да строи ограда по границата с Калининград

  • 02 ноември 2022 12:52

  • 985
  • 3
Полша бърза да строи ограда по границата с Калининград
©
Слушай новината Слушай новината

Полша ще построи ограда от бодлива тел на границата си с руския ексклав Калининград. Това обяви на пресконференция министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак, цитиран от "Ройтерс".

Решението идва на фона на нарастващите опасения, че ексклавът може да се превърне в канал за нелегална миграция.

Министърът поясни, че изграждането на временната ограда с височина 2,5 метра ще започне незабавно.

Полша обвинява Русия и нейния съюзник Беларус, че използват мигрантите като част от "хибридна война" за дестабилизиране на Европа. С нарастващото напрежение поради войната в Украйна Варшава се опасява от повторение на кризата от 2021 г., при която хиляди африканци и мигранти от Средния изток се опитаха да прекосят границата с Беларус.

Тогава Минск отрече да е създал ситуацията, превозвайки до границата мигрантите, желаещи да влязат в Европейския съюз, и вместо това обвини Варшава и Брюксел за хуманитарната криза, довела до смъртта на няколко мигранти в горите по границата.

Чехия предложи ЕС да наложи санкции и на Беларус

По данни на полската гранична охрана през настоящия месец не е имало незаконно преминаване на мигранти от Калининград в Полша и ситуацията на полско-руската граница е стабилна и спокойна.

"Ние сме там не само в мирни времена. Подготвени сме за различни кризисни ситуации и след случилото се на полско-беларуската граница сме още по-подготвени и за най-мрачните сценарии", подчерта Анна Михалска от граничната служба.

Блашчак обясни, че оградата с Калининград ще бъде подобна на тази, която Полша издигна по границата с Беларус през 2021 г.

Руски медии съобщиха, че Калининград е отворил небето си за полети от Близкия изток и Азия в опит да привлече повече авиокомпании и туристи.

Ексклавът, където Русия има значително военно присъствие, се намира на брега на Балтийско море между Полша и Литва и е отделен от Беларус чрез граничен коридор.

Последвайте канала на

Калина Христова
985 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.11.02 | 13:16

2
искат да спрат руските мангали да бягат в ЕС

2022.11.02 | 15:35

3
защо мангали - на теб ли приличат?
PaulaFox

2022.11.02 | 13:15

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини