Мария Габриел: Европейската награда за иновативно преподаване е признание за отдадеността и силата на учителите

  • 25 октомври 2022 15:38

  • 551
  • 1
Мария Габриел: Европейската награда за иновативно преподаване е признание за отдадеността и силата на учителите
© Представителство на ЕК в България
Слушай новината Слушай новината

Българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова връчи в Брюксел за втора поредна година създадената по нейна инициатива Европейска награда за иновативно преподаване. Тя цели признаване на труда на учителите и привличане на повече млади хора към професията.

Всяка година наградата има различен тематичен акцент. Темата на тазгодишното издание е „Да учим заедно, да насърчаваме творчеството и устойчивостта“ и е тясно свързана с инициативата „Нов европейски Баухаус“.

Мария Габриел постави началото на европейска мрежа от иновативни висши учебни заведения

„Насърчаването на творчеството, приобщаването и устойчивостта в училище са в основата на Европейската награда за иновативно обучение 2022 г. Това са и теми, тясно свързани с инициативата „Нов европейски Баухаус“. Наградата е не само признание за труда на учителите – днешните будители. Целта е да привлича млади хора в професията и да дава възможност за изграждане на модерни училища, в които учениците да разгръщат творческия и иновативния си потенциал“, споделя Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

С Европейската награда за иновативно обучение се отличават иновативни учители и училища от 29 държави, участващи в програма „Еразъм+“ в четири категории: образование и грижи в ранна детска възраст, начално образование, средно образование и училища за професионалното образование и обучение. Подборът на носителите на наградите е осъществен от националните агенции по „Еразъм+“. Българските лауреати тази година са Обединено детско заведение „Радост“ – Бургас, ОУ „Хр. Смирненски“ от Хасково, ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ от Видин и ПГ по химични технологии и биотехнологии "Мария Кюри“ от Разград.

„Поздравявам от сърце лауреатите и съм убедена, че проектите представят не само най-доброто в образователните ни системи, но и импулса към творчество, устойчивост, обединение, критично мислене като градивни елементи на бъдещето на образованието. Продължаваме да открояваме иновативни практики на преподаване и учене и през следващите години. Темата за 2023 г. ще бъде „Образование и иновации“. Важно е да проучим ролята на изкуствения интелект върху образователния процес и как новите технологии могат да подкрепят образованието“, заключи Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
551 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 23:33

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини