Окончателно: ЕС одобри въвеждането на общо зарядно за електронните устройства от 2024 г.

  • 24 октомври 2022 12:23

  • 416
  • 2
Окончателно: ЕС одобри въвеждането на общо зарядно за електронните устройства от 2024 г.
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил окончателно новите правила за общото зарядно устройство. Предвижда се през 2024 г. портът USB-C да стане задължителен за мобилни телефони, таблети и слушалки, продавани в ЕС.

Правилата въвеждат изискване електронните устройства да бъдат зареждани не с различни, а с единно устройство и така да се намали изхвърлянето на електронни отпадъци.

Новата мярка засяга мобилни телефони, таблети и четци, цифрови фотоапарати и конзоли за видеоигри, слушалки, безжични слушалки и преносими високоговорители, безжични мишки и клавиатури, преносими навигационни системи. Всички лаптопи също ще бъдат обхванати от тези нови правила 40 месеца след влизането им в сила, се пояснява в съобщението.

Въвежда се изискване на опаковките на електронните устройства да бъде посочвано дали попадат в обхвата на новите правила и дали може да се зареждат с единно зарядно.

Потребителите получават право да избират дали да купят ново устройство без зарядно.

С общо зарядно устройство - ЕП се ангажира да намали електронните отпадъци

Отбелязва се, че Европейската комисия ще работи за уеднаквяването на безжичното зареждане за електронните устройства.

През 2020 г. потребителите в ЕС са купили близо 420 милиона електронни устройства и притежават средно три устройства за зареждане на тези електронни средства, от които редовно използват две, се посочва в съобщението. Близо 40 на сто от потребителите казват, че са срещали трудности заради липса на единно зарядно устройство. 

Новите правила ще влязат в сила 20 дни, след като бъдат обявени в Официалния вестник на ЕС. Прилагането им ще започне 24 месеца след влизането в сила.

Виолета Симеонова
416 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.24 | 17:03

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.24 | 12:45

1
Apple?

Добави коментар

Водещи новини