Гърция предлага да изнася електричество в Австрия и Германия

  • 20 октомври 2022 13:28

  • 282
  • 1
Гърция предлага да изнася електричество в Австрия и Германия
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Гърция предлага на Австрия и Германия изграждането на пряка електрическа връзка с Гърция с първоначален капацитет от 4 гигавата, заяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас днес на форума за възобновяеми енергийни източници и съхраняване на енергия Renewable & Storage Forum в Атина, съобщи АНА-МПА.

„Това не е лесен проект, но в Южна Германия има голяма нужда от зелена енергия, която може да бъде предоставена от Гърция“, каза Скрекас и допълни, че на следващ етап капацитетът на далекопровода може да бъде увеличен до 9 гигавата.

Той припомни, че според съществуващото планиране ще нарасне двойно и тройно възможността за пренос на електроенергия чрез връзките през България (от първото тримесечие на 2023 г.), Северна Македония, Албания и Италия.

Москва: Продадохме газ на Гърция за 2 милиарда долара тази година

Гръцкият министър на енергетиката се спря и на състоянието на енергийния пазар и каза, че където се генерират свръхпечалби, те ще бъдат отнети и върнати на потребителите. Скрекас цитира данни, според които от началото на годината в Гърция са отпуснати 7 млрд. евро на потребителите на електроенергия, от които 2,3 млрд. са от бюджета, а останалите от връщане на свръхпечалби и от търгове за въглеродни квоти.

Калина Христова
282 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.20 | 19:48

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини