Чехия иска връщане на визите за Албания

  • 18 октомври 2022 16:16

  • 578
  • 2
Чехия иска връщане на визите за Албания
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Увеличаването на броя на нелегалните мигранти, които преминават през Албания и Сърбия, за да търсят убежище в ЕС, постави на масата за преговори предложение за прекратяване на безвизовия режим за Западните Балкани, предаде Евронюз Албания.

Искането беше отправено от чешкото председателство на ЕС, тъй като Сърбия и Албания никога не са съгласували напълно своите списъци за отмяна на визите за чужбина с ЕС, въпреки че се радват на безвизово пътуване в блока, а това допринася за увеличаването на броя на незаконните мигранти, влизащи в ЕС, съобщава SchengenVisaInfo.com, цитиран от косовския вестник "Газета Експрес".

„Граждани на Турция, Тунис, Индия, Куба и Бурунди влизат законно по въздушен път без визи в Сърбия, а някои /граждани/ на тези страни влизат и в Албания, като много голям брой от тях се придвижват по нелегален начин по-нататък към страните членки на ЕС“, се казва в документ, цитиран от Евронюз Албания.

Увеличаването на броя на нелегалните мигранти оказва натиск върху съседните страни от ЕС – Австрия, Хърватия и Словения. По тази причина в документа /на чешкото председателство/ се подчертава дипломатическият натиск върху Албания и Сърбия за хармонизиране на визовия режим и за връщане на повече нередовни мигранти.

Еди Рама: Руснаците са добре дошли в Албания

Проблемът със Западните Балкани идва седем години след така наречената мигрантска криза от 2015 г., когато повече от един милион бежанци влязоха незаконно в ЕС, повечето от които през Югоизточна Европа, пише сайтът euobserver.com.

Калина Христова
578 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.18 | 19:13

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Анонимен

2022.10.18 | 19:01

1
Така и трябва!

Добави коментар

Водещи новини