Грета Тунберг: Няма да влизам в политиката, тя е токсична

  • 18 октомври 2022 15:32

  • 1006
  • 5
Грета Тунберг: Няма да влизам в политиката, тя е токсична
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Шведската екоактивистка Грета ТунбергГрета ТунбергГрета Тинтин Елеонора Ернман Тунберг, родена на 3 януари 2003 г. е шведска ученичка и климатична заяви, че няма да продължи кариерата си в политиката, защото тази сфера е твърде "токсична".

Тийнейджърката стана известна през 2018 г., след като напусна училище и беше вдъхновение за мащабно международно движение за борба с изменението на климата.

Сега, на 19 години, тя казва, че необходимите промени "ще настъпят само ако има достатъчно обществен натиск отвън - а това е нещо, което ние създаваме". Тя добавя, че никога не е възнамерявала да се превърне в лице на глобално движение, информира Би Би Си.

"Това е твърде голяма отговорност", казва тя. "Понякога може да ми прищрака. Ако мислите, че цялата надежда на света се крепи на раменете на изнемощели тийнейджъри, това не е много добре."

27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата се провежда в Египет от 6 до 18 ноември, но Тунберг ще отсъства.

"Не съм нужна там", каза тя. "Ще присъстват други хора, които ще са от най-засегнатите райони. И мисля, че техният глас е по-важен."

Грета Тунберг ще публикува книга за климатичните промени

Тя споделя, че е останала незасегната от обидите в социалните медии, но казва: „Това, което най-много ме притеснява, е когато хората лъжат за мен и разпространяват конспиративни теории - защото аз не мога да лъжа.“

Станала обект на нападки в Туитър от страна на няколко световни лидери, включително Владимир Путин и Доналд Тръмп, тя досега е реагирала с промяна на профила си в платформата.

"Просто смятам, че това е наистина смешно", каза тя. "ИНай-могъщите хора в света се чувстват притеснени от тийнейджъри. Това е смешно. Това говори повече за тях, отколкото за мен."

Най-новият проект на Тунберг е създаването на книга с есета на десетки експерти с цел да се осигури набор от инструменти за тези, които са загрижени за изменението на климата.

 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1006 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Трепни

2022.10.18 | 19:29

5
Чучело!
PaulaFox

2022.10.18 | 19:15

4
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Ху кеърс

2022.10.18 | 16:01

3
Ходи кажи на русия и украйна, че изменят климата грозна жено.
Stamatis

2022.10.18 | 15:45

2
И тази пя един сезон и повече никой не слуша "албумите" й! Всяко чудо за три дни в консуматорското общество!
Гост

2022.10.18 | 15:43

1
Оф туй лудото и то от къде се взе пак. Тъкмо я бяхме позабравили

Добави коментар

Водещи новини