Новият британски министър на финансите отмени данъчния план на кабинета

  • 17 октомври 2022 15:30

  • 303
  • 1
Новият британски министър на финансите отмени данъчния план на кабинета
© getty images
Слушай новината Слушай новината

Новият британски финансов министър Джереми Хънт отмени почти всички икономически мерки, обявени в минибюджета на Лиз Тръс от края на септември, довели до буря на финансовите пазари и до уволнение "на пожар" на предложилия го Куази Куартенг, предаде Ройтерс.

Хънт, който смени Куартенг в петък, заяви, че страната трябва да възстанови стабилността и доверието, преди да поеме по пътя на растежа.

По думите му отказът от намаляването на данъци ще донесе в бюджета 32 милиарда лири годишно. Правителството трябва да сви и държавните разходи, които според в. "Сънди таймс" отварят дупка в бюджета в размер от 72 милиарда лири.

Обявените от Хънт промени предвиждат безсрочно запазване на подоходния данък на 20 на сто. Предишният план предвиждаше намаляването му на 19 на сто от април 2023 г. Кабинетът освен това се отказва от идеята си за премахване на най-високата ставка на данъка.

Правителството освен това ще продължи по плана си да увеличи догодина корпоративния данък до 25 на сто вместо сегашните 19 на сто, което е най-ниската ставка сред страните от Г-7.

Британският финансов министър представя мерки за справяне с кризата

Оставането на сегашните 19 на сто би струвало на данъкоплатците 67,5 милиарда лири през следващите пет години.

Хънт освен това обяви, че подкрепата на енергийните сметки за домакинствата и бизнеса ще продължи до април 2023 г., след което ще бъде преразгледана и отпускана само целево.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
303 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.17 | 22:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини