Сергей Станишев се оттегли като лидер на ПЕС

  • 14 октомври 2022 19:26

  • 1269
  • 4
Сергей Станишев се оттегли като лидер на ПЕС
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

Рокади на върха при евросоциалистите. Бившият български премиер Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на сдава днес поста си като председател на Партията на европейските социалисти.

Той ще бъде наследен от бившият шведски премиер Стефан Льовен. Той е и единствен кандидат за поста.

Изборът тече в момента и се очаква да приключи да час, но резултатът е предрешен. Във финалната си реч Станишев обяви, че войната в Украйна е безумие, което трябва да спре и че оставя партията в добро състояние, предаде БТВ.

Сергей Станишев предава лидерския пост в ПЕС след 11 години начело

В емоционална реч пред делегати от 57 партии, леви премиери и еврокомисари Станишев обяви, че ПЕС и Европа са оставили огромна следа в живота му.

„Никога не съм си и мечтал, че някой ден ще стана лидер на цялото европейско социалдемократическо семейство. Още си спомням 2011 г., когато стоях пред вас за пръв път в качеството си на президент на ПЕС и си спомням вълнението и мога да ви кажа - още е тук“, заяви Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Наследникът на Станишев разказа, че в тежките години след Втората световна война майка му го е оставила в сиропиталище, а по-късно е бил осиновен.

„Живеем в много сложно време. Сега и днес решаваме какво ще кажат за нас следващите поколения и какво ще пише в учебниците. Искам да пише, че сме направили важни стъпки да спасим планетата“, заяви Льовен.

На финала Станишев обяви, че войната в Украйна е унищожителна за цяла Европа.

„Всяка война е отрицание на всичко. Мирът е върховна ценност. Чувам разговори за военна победа но никой не говори как да спрем това“, каза той.

Очаква се конгресът да приеме и резолюция, осъждаща руската агресия в Украйна. На конгреса на ПЕС БСП също е представена, но на ниво трима членове на изпълнителното бюро, лидерът на партията Нинова не е тук.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1269 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
кораба потъва и

2022.10.15 | 01:59

4
плъховете бегат
Муамар

2022.10.14 | 21:18

3
Дребно миризливо лай...
PaulaFox

2022.10.14 | 20:49

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.14 | 19:59

1
Мръсен украински евреин и гей, като Зеленски.

Добави коментар

Водещи новини