Климатични активисти заляха със супа "Слънчогледите" на Ван Гог

  • 14 октомври 2022 18:44

  • 1370
  • 4
Климатични активисти заляха със супа "Слънчогледите" на Ван Гог
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Климатични активисти заляха със супа „Слънчогледите“ на Ван Гог, съобщиха световните агенции. Инцидентът е станал в Националната галерия в Лондон.

Борците срещу климатичните промени са от движението „Просто спрете нефта“ („Just Stop Oil“). В петък сутрин те хвърлиха доматена супа върху шедьовъра на Ван Гог „Слънчогледите“. Акцията беше анонсирана от самото движение.

Исканията на активистите към британското правителство са за незабавно прекратяване на новите проекти, свързани с употребата на петрол и газ.

Хиляди британци излязоха на протести срещу повишаването на цените на енергията

Според снимки в медиите, публикувани от движението „Просто спрете нефта“, двама активисти са изхвърлили съдържанието на две консерви доматена супа върху шедьовъра „Слънчогледите“. Цената на картината е над 84 млн.долара. „Слънчогледите“ е сред най-известните творби на Винсент Ван Гог.

От лондонската полиция обявиха, че двама души са арестувани по подозрения за причиняване на щети с утежняващи обстоятелства.

Екоактивисти искат спиране на проекти за нефт и газ

Движението, насочено срещу употребата на фосилни горива, предизвика внимание и критика заради действията срещу творби в музеите. През юли активисти на „Просто спрете нефта“ се залепиха за рамката на репродукция на „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи в лондонската Кралска академия по изкуствата, както и за картината на Джон Констабъл „Каруца със сено“ в Националната галерия.

Активистите също така блокираха мостове и кръстовища в Лондон в продължение на две седмици.

Вълната от демонстрации започна, когато британското правителство започна нова процедура по лицензиране на проучвания за наличие на нефт и газ в Северно море въпреки критичното отношение на климатични активисти и учени. Според тях този нов кръг на проучвания подкопава ангажимента на страната да се бори с климатичните промени, допълва БТА.  

Последвайте канала на

Весела Найденова
1370 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.10.14 | 21:18

4
То е верно, че картината е грозна, но защо е залята със суп и са се залепили? Нещо май поредната дебилна работа на американските хомо дружинки.
Сърбеца

2022.10.14 | 21:01

3
Соросоидни лгбт изроди
PaulaFox

2022.10.14 | 20:50

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.14 | 19:14

1
А иначе на ква дрога са изродите.

Добави коментар

Водещи новини