Руснак с дронове и снимков материал е задържан в Норвегия

  • 14 октомври 2022 16:35

  • 1443
  • 2
Руснак с дронове и снимков материал е задържан в Норвегия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Руски гражданин, у когото са намерени два дрона и голямо количество заснет видео и снимков материал, е бил задържан в Норвегия, докато се опитвал да се върне в родината си, предаде Франс прес, като се позова на норвежкото правосъдие. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13314

50-годишният Виталий Рустанов е бил арестуван в сряда в арктическата част на Норвегия, на граничния пункт Стурскуг - единствената точка за преминаване между страната и Русия, докато се опитвал да го пресече с два дрона и оборудване за цифрово съхраняване на данни. 

Съдия от норвежката община Вадсьо постанови днес временно задържане под стража на Рустанов за две седмици по искане на полицията.

"Съществуват предположения, че той би опитал да се укрие от съдебно преследване, ако не бъде задържан", мотивира се магистратът. Той уточни, че Рустанов притежава руски и израелски паспорт.

От решението на съда, с което АФП разполага, става ясно, че Рустанов е бил в Норвегия от август и е признал, че е снимал с дроновете "из цялата страна". У него са намерени 4 терабайта снимки и видеа, някои от които са криптирани.

Подобно на други западни държави, Норвегия забрани прелитането на своя територия на апарати, управлявани от руски граждани или компании, като реакция на инвазията на Русия в Украйна. Нарушаването на това ограничение е наказуемо с до три години затвор, отбелязва АФП.

Норвегия съобщи за дрон край завод за преработка на газ

По-рано беше съобщено за неидентифицирани прелитания на дронове в близост до норвежки енергийни съоръжения, включително над петролно-газови платформи в морето. 

Тези сигнали, заедно със предполагаемия саботаж на газопроводите "Северен поток" 1 и 2 в Балтийско море, принудиха Норвегия да засили сигурността около подобни съоръжения. След намаляването на руските доставки заради войната в Украйна, скандинавската държава се превърна в най-големият доставчик на природен газ за Европа.

Норвежките медии съобщиха за поредно прелитане на дрон снощи, в близост до газопреработвателния комплекс "Корстьо" в югозападната част на страната. Полицията все още не е идентифицирала отговорните и поиска помощ от гражданите, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1443 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55

2022.11.23 | 09:02

2
Точно така всички руски шпиони,трябва да бъдат,екзикотирани а главите им да бъдат пратени във Кремал,като послание към РФ,ха сте се опитали да на шпионирате ха Кремал ще бъде заличен от картата на света.Всички руски шпиони обици под ножа със одрязани гърла и хвърлени на прасетата да ги ядът руските паразити.Смърт за Русия.Руски шпионин във мелачката за кайма.
PaulaFox

2022.10.14 | 20:52

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини