Франция с условия за визова либерализация за граждани на Косово

  • 14 октомври 2022 14:46

  • 406
  • 1
Франция с условия за визова либерализация за граждани на Косово
© Pixabay

Процесът за визова либерализация на Косово да бъде свързан с функционирането на системата на ЕС за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS). Това е било предложено на закрита среща, проведена вчера в Съвета на Европейския съюз, съобщава Радио Свободна Европа. Информацията е цитирана и от агенция КосоваПрес.

Смята се, че това предложение е направено от френски чиновници и е подкрепено от най-малко четири други страни: Швеция, Белгия, Холандия и Испания, посочва Радио Свободна Европа.

Тази система, която е изцяло електронна, позволява преди пътуването проверка на данните на граждани на трети страни, които не се нуждаят от виза, за да влязат в Шенгенското пространство. Системата изисква име, място на раждане, пол, националност, като всеки, който попълва формуляра, трябва да има паспорт, имейл и кредитна карта, за да извърши символичното плащане за разрешението за пътуване.

След това валидният ETIAS документ се преглежда от граничната полиция на страната, която взема окончателното решение за потенциалното влизане на пътника в държава от Шенгенското пространство.

ЕС: Косово е изпълнило условията за визова либерализация

ЕС отдавна призовава за по-добър контрол на хората, влизащи през границите му. ETIAS е подобна на американската система ESTA /електронно разрешително, позволяващо пътуване в САЩ без виза/, която служи за същите цели.

Правната процедура за одобрение на системата ETIAS стартира през 2016 г. и се очаква системата да заработи напълно до 2023 г., като не е посочена точна дата.

Европейската комисия препоръча визова либерализация за Косово през 2018 г. В годишния доклад за напредъка на Косово към ЕС, представен на 12 октомври тази година, Европейската комисия потвърди препоръката за премахване на визите за граждани на Косово.

Според журналистка от Радио и телевизия на Косово (RTK) Франция не е поставяла условия за отпадането на визите за гражданите на Косово, съобщава още КосоваПрес. По нейни думи се очаква да се види какво ще напише Франция в документ, който следва да бъде предаден до 21 октомври, както и за кога чешкото председателство ще насрочи следваща среща.

Европейската комисия и Европейският парламент от години подкрепят отпадането на визите, така че не се очаква в тези две институции да има пречки, пише още Радио Свободна Европа.

Чешкото председателство на ЕС е предупредило, че „ще се стреми да постигне съгласие от всички държави“, въпреки факта, че е достатъчно гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се одобри решението на Съвета.

Премиерът на Косово Албин Курти изрази оптимизъм, че срещата в Съвета може да доведе до резултати. Въпреки това, за разлика от Курти, президентът на Косово Вьоса Османи каза пред Радио Свободна Европа, че е „предпазлив оптимист“, но добави, че вижда политическа воля сред лидерите на ЕС този въпрос да не бъде блокиран.

За момента Брюксел не дава краен срок, до който ще приключи процесът по визова либерализация, но в случай на съгласие от страните членки, ще бъде започнато обсъждане между трите институции на ЕС – Съвета, Парламента и Комисията, посочва Радио Свободна Европа.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
406 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.14 | 16:50

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини