Правителството на Франция връща принудително на работа стачкуващите, за да освободи запаси от гориво

  • 12 октомври 2022 14:19

  • 536
  • 1
Правителството на Франция връща принудително на работа стачкуващите, за да освободи запаси от гориво
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

С оглед на продължаващата стачка за увеличение на заплатите на служители  в петролни групи френското правителство изпълни заплахата си да пристъпи към принудително връщане на работа (т. нар реквизиране) на някои от тях в склад за горива на „Есо- ЕксънМобил“ (Esso-ExxonMobile) в северозападната част на страната, предават БТА и Франс прес.

"Във връзка с подновяването на стачката на част от персонала в Пор-Жером в Нормандия, правителството започва от днес да реквизира служители, които са от ключово значение за функционирането на склада", заяви пред АФП министерството на енергийния преход.

Следователно малцината служители, които играят ключова роля за деблокирането на горива от резервоарите, ще бъдат принудени да дойдат на работа под заплахата от наказателни санкции. 

Въпреки тази заплаха, която премиерката Елизабет Борн "размаха" за първи път вчера, стачкуващите решиха рано тази сутрин да продължат протестите си, удължавайки кризата с недостига на гориво, обхванала цяла Франция.

Освен складовете за горива шест от седем френски рафинерии стачкуват днес: четири на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и две на "Есо – ЕксънМобил". 

Стачката в рафинериите на "ТоталЕнержи" продължава от две седмици и придобива все по-голям мащаб. 

Криза с горивата във Франция заради стачка на петролните рафинерии

Основните искания на стачкуващите са за увеличение на заплатите с оглед на бушуващата инфлация и свръхпечалбите на петролните компании от скока на цените заради войната в Украйна. Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT) в "ТоталЕнержи" иска увеличение от 10 на сто на заплатите за 2022 година спрямо полученото в началото на годината повишение от 3,5 на сто.

С продължаването на стачните действия служителите рискуват брутален епилог с принудителното връщане на работа на някои от тях, за да заработят отново заводите, както при паметния прецедент през 2010 година при президентството на Никола Саркози.

Заради липса на доставки около 30 на сто от бензиностанциите във Франция останаха на сухо вчера вечерта. 

От северната до южната част на страната се повтаряха едни и същи сцени: затворени бензиностанции, безкрайни опашки, по-високи цени и шофьори с много лошо настроение.

В понеделник бе подписано споразумение за заплатите от две синдикални организации , но не и от Се Же Те, който е в основата на стачката, припомня АФП.

В случай на реквизиране на служители, ще се обърнем към съда, за да го анулира“, предупреди Ерик Селини, координатор на Се Же Те в "ТоталЕнержи", а представителите на синдиката в "Есо-ЕксънМобил" осъдиха "оспорването на правото на стачка". 

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
536 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 19:02

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини