Призракът на рецесията надвисна над Великобритания

  • 12 октомври 2022 11:49

  • 734
  • 1
Призракът на рецесията надвисна над Великобритания
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Икономиката на Великобритания се сви рязко през август и съживи страховете от рецесия след временен икономически растеж през юли, съобщава британския в. "Телеграф".

По данни на Службата за национална статистика БВП на страната е спаднал с 0,3% през месеца, след растеж от 0,1% през юли - под 0,2% от първоначалните прогнози.

Промишленото производство е намаляло с 1,6%, като особено силно се е свило производството на лекарства, транспортно оборудване и метали.

Това означава, че в момента предприятията все още произвеждат 2% по-малко в сравнение с периода преди пандемията.

Затруднения изпитват дори петролната и газовата промишленост, които би трябвало да се възползват от високите цени и голямото търсене на продукцията си предвид международната енергийна криза.

Лидерите на ЕС не се разбраха за въвеждане на таван на цената на газа

Необичайно голям брой прекъсвания на работата за поддръжка означава спад на производството с повече от 10% на месец.

Предлагането на услуги, което доминира в британската икономика, спадна с 0,1% през август и сега е с 0,2% под нивото си преди пандемията от COVID-19.

Производителността на националния сектор на здравеопазването и социалната работа е спаднала с повече от 1% с по-малко операции през месеца. Изострена е и кризата на разходите за живот, като изкуството, развлеченията и отдихът са намалели с 5%.

През юли Банката на Англия предупреди, че рецесията е неизбежна и може да продължи пет тримесечия.

Последвайте канала на

Калина Христова
734 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.12 | 12:12

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини