"Газпром" увеличава цената на газа за Босна и Херцеговина

  • 11 октомври 2022 15:51

  • 1000
  • 1
"Газпром" увеличава цената на газа за Босна и Херцеговина
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

През последното тримесечие на 2022 г. потребителите в Босна и Херцеговина ще плащат с 10 процента по-висока цена за природния газ, доставян от Газпром, съобщиха от енергийната компания Енергоинвест, която внася газ, съобщава БТА.

Eнергоинвест съобщи, че руският доставчик "Газпром Експорт" е променил цените на природния газ, обяснявайки увеличението с промени в движението на цените на петролните продукти през последните девет месеца, както и значителното увеличение на стойността на щатския долар спрямо еврото и конвертируемата марка, валутата, използвана в Босна и Херцеговина.

Страхотни новини за цената на газа през ноември

Базираният в Сараево вестник "Дневни аваз" посочва, че цената на газа ще се покачи с допълнителни 10 процента, докато през първите девет месеца на тази година е била с 23 на сто по-висока от 2021 г.

"Енергоинвест" поиска от правителството на Федерацията Босна и Херцеговина съгласие за новата цена на газа. Досега цената е субсидирана частично от правителствата на федерацията и кантон Сараево, поради което Енергоинвест не може да информира потребителите за крайната цена. Компанията заяви, че е осигурила доставки на газ от "Газпром Експорт" за предстоящия зимен сезон.

Властите на Босна и Херцеговина през 2021 г. решиха да пренасочат доставките на газ към "Турски поток", тръбопровод за природен газ, преминаващ от Русия до Турция, като Босна и Херцеговина получава газ чрез разклонението на газопровода, преминаващо през България и Сърбия.

Властите на федералната област планират също да се свържат с хърватската газоснабдителна мрежа чрез междусистемния газопровод Босна и Херцеговина – Южна Хърватия, проект, предназначен да диверсифицира доставките на природен газ в Босна и Херцеговина.

Планираният тръбопровод ще се свърже с газоснабдителната система на Хърватия във Въргорац, Южна Хърватия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1000 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.11 | 18:50

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини