Страните от ЕС ще се опитат да приемат нови мерки за регулиране на високите цени на природния газ

  • 10 октомври 2022 17:27

  • 809
  • 2
Страните от ЕС ще се опитат да приемат нови мерки за регулиране на високите цени на природния газ
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Страните от Европейския съюз ще се опитат през ноември да стигнат до споразумение, което да включва нов пакет от спешни мерки за регулиране на високите цени на природния газ, съобщиха официални лица, цитирани от Ройтерс.

Надеждите са, че ще се стигне до разбирателство, въпреки съществуващите сега разногласия по отношение на новите мерки и най-вече дали те трябва да включват налагането на пределни цени на природния газ.

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС ще се срещнат в сряда в Прага, за да обсъдят следващите си действия на фона на предстоящата зима в Европа, която се очертава да настъпи при ограничени доставки на руски природен газ и високи цени на енергийните ресурси.

Срещата в Прага идва, след като страните от Европейския съюз вече се договориха за допълнително облагане с такси на "неочакваните" свръхпечалби на енергийните компании, установяването на задължение за отделните страни да запълнят хранилищата си за природен газ и налагането на ограничения при използването на електроенергия, отбелязва Ройтерс.

Повечето от държавите в Евросъюза смятат, че следващата стъпка трябва да бъде налагането на таван на цените на природния газ, но не могат да постигнат споразумение дали пределните цени трябва да се прилагат при всички сделки със синьото гориво. Страните обсъждат дали да бъде наложено ограничение на цените и при дългосрочните договори за доставка на природен газ или това да се отнася само за доставките на синьо гориво, което се използва за производството на електрическа енергия. Някои държави от ЕС, сред които е и Германия, продължават да се противопоставят на предложението за налагане на таван на цените на природния газ, отбелязва Ройтерс. 

Лидерите на ЕС не се разбраха за въвеждане на таван на цената на газа

На срещата си в сряда енергийните министри от ЕС ще обсъдят и предложението да бъде създаден механизъм, чрез който страните от Евросъюза да могат заедно да купуват синьо гориво, както и възможността то да бъде договорено на по-ниски цени от други доставчици, извън Русия, като начин за обуздаване на енергийните цени.  

Чехия, която в момента е начело на ротационното председателство на Съвета на ЕС, би трябвало да свика извънредно заседание на министрите на енергетиката от Европейския съюз през ноември, на което да бъдат одобрени тези предложения, заяви официален представител, цитиран от Ройтерс.

Константин Тодоров
809 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
крайно време беше

2022.10.10 | 18:39

2
да спрат да си живуркат на гърба на руснаците
PaulaFox

2022.10.10 | 18:24

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини