ЕК с нов дигитален инструмент за търсещите работа украински бежанци

  • 10 октомври 2022 14:45

  • 315
  • 3
ЕК с нов дигитален инструмент за търсещите работа украински бежанци
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Европейската комисия представи нов дигитален инструмент, с който да помогне на украинските бежанци да си намерят работа. С него освен това се удължава с година действието на механизма си за защита на бягащите от руската инвазия в Украйна, информира БТА, цитирайки Ройтерс.

Около 4,2 милиона украинци, потърсили убежище в страни от Европейския съюз, са обхванати от схема, която им осигурява подкрепа за настаняване, достъп до здравеопазване, образование и право на труд в страните членки.

Тази система трябва да бъде удължена с поне още една година - до март 2024 г., като на тези, които се връщат в Украйна, ще бъде разрешено да запазят правата си, в случай че трябва да потърсят отново убежище в рамките на ЕС.

Новият онлайн инструмент за търсене на работа, наречен "EU Talent Pool", ще позволи на разселените украинци да качат в интернет платформата своите автобиографии, които ще бъдат достъпни за повече от 4000 работодатели, национални служби по заетостта и частни агенции за заетост.

Засега пет страни от ЕС са се присъединили към пилотния проект, сред които и Полша, приютяваща най-много украински бежанци в ЕС, обяви Никола Шмит, еврокомисарят по заетостта и социалните права, който призова повече страни да се присъединят към инструмента.

ЕС удължава временната закрила за украинските бежанци поне до 2024 г.

"За работодателите в Съюза, за които знаем, че са изправени пред недостиг на работна ръка в много сектори (...), това може да бъде важен ресурс, от който да се възползват", добави той.

Инструмент за търсене на работа, управляван от Европейския орган по труда, е достъпен на английски, украински и руски език, и е свързан с европейската мрежа за сътрудничество, обединяваща службите по заетостта на страните членки, на която са обявени над 3 милиона свободни работни позиции.

От началото на конфликта около 600 000 украинци са влезли на пазара на труда в ЕС.

Цветелина Кирилова
315 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.10 | 17:02

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.10 | 14:57

1
Да си заврът, инструмента във педерастките задници.

2022.10.10 | 14:58

2
укрите, ще работят колкото циганите.само на помощи.

Добави коментар

Водещи новини