Мъж заплаши с нож иранския посланик в Копенхаген

  • 08 октомври 2022 07:07

  • 678
  • 1
Мъж заплаши с нож иранския посланик в Копенхаген
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Мъж беше арестуван в Копенхаген, след като влезе на територията на иранското посолство и заплаши посланик Афсане Надипур с нож, съобщи Техеран, цитиран от ДПА.

Полицията в датската столица потвърди информацията и посочи, че по случая е задържан ирански гражданин.

Мъжът нанесъл и щети на няколко коли на територията на посолството, преди да бъде обезвреден от служител на дипломатическата мисия, заяви иранското външно министерство.

Посланикът е добре, доколкото човек може да изобщо да се чувства добре при подобни обстоятелства, добави външнополитическото ведомство.

Днес заподозреният ще се яви пред съдия, уточни датската полиция. Не е ясно дали случаят е свързан по някакъв начин с протестите срещу управляващите в Иран, които заляха Ислямската република след смъртта на 22-годишната Махса Амини в полицейски арест.

Техеран разкритикува датската полиция за това, че не е успяла да предотврати произшествието. "Буди съжаление фактът, че подобно нападение срещу жена, която е и посланик и се ползва с дипломатически имунитет, се случва в сърцето на Европа", заяви иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.

Той освен това обвини датските органи на реда, че са пристигнали прекалено късно.

Оповестиха официалната причина за смъртта на Махса Амини, подпалила Иран

Иранката Ширин Ебади, която е Нобелов лауреат за мир, призова германското правителство да отзове посланика си от Техеран заради антиправителствените протести.

Потъпкването със сила на мирните демонстрации в Иран означава, че дипломатическите отношения трябва да бъдат понижени до равнище консул, каза тя в интервю за германското радио.

По думите на Ебади протестите в родната ѝ страна са "началото на революция".

Последвайте канала на

Калина Христова
678 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.08 | 12:24

1
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини