Румънският президент: Изпълняваме от 2011 г. техническите условия за Шенген

  • 07 октомври 2022 16:02

  • 785
  • 1
Румънският президент: Изпълняваме от 2011 г. техническите условия за Шенген
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Румъния изпълнява от 2011 г всички технически условия за присъединяване към Шенгенското пространство и е важно всички румънци да се възползват от свободното движение на лицата, подчерта днес румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от Аджерпрес.

"Шенген не се отнася нито до ресурси, нито до други неща. Той се отнася до технически критерии, които трябва да се изпълнят, по-специално контрола на границата, контрола на миграцията и т.н. Ние изпълняваме от 2011 г. всички технически условия. Това беше проверявано и препроверявано", заяви държавният глава преди участието си неформална среща на Европейски съвет в Прага.

Той добави, че Румъния същевременно де факто е част от серия от програми и процедури, отнасящи се до Шенген, и "си вършим работата много добре там".

"Но извън това, е ясно, че ако говорим за единство и солидарност в Европа, тя трябва да съществува и между нас. И тогава мнението ми е, че всички формати, които ни сближават, трябва да бъдат финализирани. Форматът Шенген позволява свободното движение на лицата и мисля, че това е важно и за румънците, да се смятат и те за пълноправни европейци", изтъкна Йоханис.

Той изрази увереност, че сигурността на Европа и контролът върху движението на лицата, идващи извън ЕС, ще бъдат много по-добри, ако Румъния, България и Хърватия станат част от Шенгенското пространство.

Клаус Йоханис: Единството на ЕС може да се засили с присъединяване на Румъния, България и Хърватия към Шенген

"Техническите критерии ги изпълняваме, но сега, през тези дни, дадохме възможност на корпус от експерти да дойдат да проверят още веднъж, за да бъдат сигурни всички, че нещата са наред", посочи президентът.

Той потвърди, че следващата седмица премиерът на Нидерландия Марк Рюте ще направи посещение в Румъния.

"Премиерът Рюте идва следващата седмица, за да посети нидерландските войници, намиращи се в Чинку", заяви Йоханис.

През април Нидерландия съобщи, че изпраща в Румъния 200 войници, които ще бъдат разположени във военната база Чинку в окръг Брашов. Те са част от бойната група на НАТО, която е под ръководството на Франция.

 

Константин Тодоров
785 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.08 | 00:05

1
❤️Казвам се Паула, на 23 години съм) Аз съм еротичен блогър, обичам палави истории 18+) Моля, погледнете ме, абонирайте се за моя канал на връзката ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини