Ердоган: Турция няма да даде положително становище на Швеция за членство в НАТО

  • 07 октомври 2022 09:40

  • 1146
  • 3
Ердоган: Турция няма да даде положително становище на Швеция за членство в НАТО
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да даде положително становище за присъединяването на Швеция към НАТО, докато в тази страна продължават да "шестват терористични организации", предаде турската държавна телевизия ТРТ Хабер.  

Ердоган говори на пресконференция в чешката столица, където участва в първата среща на Европейската политическа общност - форум, в който участват 44 европейски лидери както от Европейския съюз (ЕС), така и извън него.

Турският лидер каза, че би желал да се срещне с новия шведски министър-председател, когато има възможност. Той напомни за разговорите си с предишния външен министър и предишния министър-председател на Швеция.

"По време на разговорите с тях заявихме, че докато в Швеция продължават шествията на терористични организации, докато тези терористи се изявяват в парламента, мнението ни за Швеция няма да е положително", каза той.

Същевременно Ердоган разграничи Финландия от Швеция що се касае до спънките, които неговата страна вижда по пътя им за присъединяване към НАТО.

"Проведохме кратка среща с министър-председателя на Финландия, която премина успешно. Казах му, че отношенията ни с Финландия се различават от тези с Швеция, тъй като Финландия не е място, където се шири тероризъм. Но Швеция е място, където тероризмът е широко разпространен", каза турският президент. 

НАТО подписа протоколите за присъединяване на Финландия и Швеция към алианса

Ердоган обеща, че Анкара ще направи "всичко възможно", за да улесни присъединяването на Финландия към Атлантическия съюз, ако НАТО вземе такова решение.

Министрите на външните работи на Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандума в рамките на срещата на върха на НАТО в Мадрид на 28 юни.

Документът предвижда сътрудничество с Анкара в борбата срещу тероризма, по-специално по отношение на Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, както и относно Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Друго ключово условие на Анкара беше премахването на ограниченията за продажба на оръжие на Турция.

В замяна на поетите ангажименти на срещата в Мадрид Анкара даде условно съгласие за присъединяването на скандинавските държави към НАТО. За да се случи това обаче, Швеция и Финландия се нуждаят и от ратифицирането от Турция на договора за присъединяване.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1146 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.07 | 11:14

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

2022.10.07 | 09:48

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУУРВИИИИИ

2022.10.07 | 09:58

2
Ердоган слуша разпутин.Етдоган е втори терорист след путлер.Турците са цигани дошли от индия.

Добави коментар

Водещи новини