Нидерландия нарежда на птицевъдите да затворят животните си заради птичи грип

  • 06 октомври 2022 15:08

  • 719
  • 1
Нидерландия нарежда на птицевъдите да затворят животните си заради птичи грип
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Нидерландското правителство нареди на птицевъдите да затворят животните си, за да ограничат разпространението на силно заразен щам на птичиs грип, съобщава БТА.

"За съжаление, големият брой инфекции показва ясно, че са необходими допълнителни предпазни мерки", каза нидерландският министър на земеделието Пиет Адема, добавяйки, че е имало няколко огнища през последните два месеца и че има ежедневни доклади за мъртви диви птици в различни региони на страната.

Рискът за хората се счита за нисък, но минали епидемии сред селскостопански птици са имали нужда от обширни програми за умъртвяване, за да бъдат спрени.

Нидерландия унищожава около 102 000 пилета заради птичи грип

"Вирусът на птичия грип не е изчезнал от Нидерландия това лято и ситуацията няма да се подобри с предстоящата миграция на птиците", коментира Адема. Страната съобщи за над 10 случая на птичи грип през последния месец.

Във Франция също се наблюдава възобновяване на случаите, след като тази година страната преживя най-тежката си вълна от птичи грип.

Разпространението на птичия грип по света предизвика безпокойство сред правителствата и птицевъдната промишленост поради способността му да опустошава стадата, да създава търговски ограничения и да причинява предаване на вируса при хора.

Мая Йорданова
719 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.06 | 15:45

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини