Забраниха на украинците да превеждат гривни във валутни карти на чужди банки

  • 05 октомври 2022 16:45

  • 541
  • 2
Забраниха на украинците да превеждат гривни във валутни карти на чужди банки
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

От 5 октомври Националната банка на Украйна реши да забрани на украинците да прехвърлят средства от банкови карти в гривни към валутни карти, издадени от чуждестранни банки. Представители на Централната банка обясняват решението с факта, че  след предоставяне на тази възможност сред гражданите започнаха да зачестяват случаите на транзакции, които не са предназначени за подпомагане на роднини - бежанци в чужбина, а за спекулиране с разликата в обменните курсове, предава УНИАН.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13108

В същото време експертната общност и представителите на местния бизнес смятат, че това решение не е навременно, тъй като тези транзакции остават незнаичтелни и следователно не може да позволят на украинците да изтеглят значителни суми валута от страната. От друга страна, този платежен метод служи като важен инструмент и улеснява живота на онези граждани, които искат да подкрепят своите роднини и приятели в чужбина с парични преводи.

В момента няма пряка възможност за гражданите да купуват долари и евро за гривни, използвайки по-благоприятен безналичен обменен курс.

Ако през април беше възможно да се изпращат пари в чужбина от една карта в размер на 100 000 гривни (2700 долара) на месец, то от юли това ограничение бе намалено до 30 000 гривни (800 лв). Сега тази възможност отпада напълно.

В момента има разлика в цената на реалната и безналичната валута. От началото на войната разликата достига 10 процента. Така че, ако 1 безналичен долар сега струва 38 гривни, то 1 долар в брой струва 42 гривни.

Националната банка позволи на украинците да купуват безналична валута, но само чрез механизма на тримесечен депозит.

В момента няма пряка възможност гражданите да купуват долари и евро за гривни, използвайки по-благоприятния безналичен курс. В крайна сметка Националната банка забрани подобни операции в края на февруари. Тоест гражданите при липса на достатъчно пари в брой в банковите институции и невъзможността за извършване на безналични операции във връзка с решението на Централната банка трябва да се обърнат към уличните обменни бюра, които се възползват от тази ситуация, като въведоха подценен обменен курс на гривната спрямо чуждестранните валути.

Украйна пести близо 5,5 млрд. долара, отлагайки погасяването на дълга си

В момента украинците могат да продължат да прехвърлят пари в чужбина от своите украински валутни карти, тъй като тези операции не са обект на забрана.

Освен това е възможно да се прехвърлят средства между платежни карти в гривни на украински банки, независимо от страната на действителното пребиваване на клиента. Тоест, ако роднини или приятели в чужбина имат карти в гривни издадени в украински банки, те могат лесно да плащат с нея почти навсякъде по света. По време на такива операции банката автоматично конвертира гривната във валутата, в която се извършва плащането.

От началото на тази година златните и валутни резерви на страната, въпреки безпрецедентната кредитна и безвъзмездна подкрепа на украинските съюзници и партньори, са намалели с 12 процента до 25,4 милиарда долара. И намаляването може да продължи поради значителните разходи за поддържане на националната валута, финансиране на външнотърговския дефицит, както и разходите за плащане на външни и вътрешни кредитни задължения на страната в чуждестранна валута.

Украинците все още имат възможност както да натрупват спестявания в чуждестранна валута с помощта на конвертируеми депозити, така и да помагат на роднини в чужбина, като прехвърлят средства от украински валутни карти или карти в гривни на роднини. В същото време е предоставен списък с изключения за обучение, лечение и някои други важни неща по време на извършването на валутни транзакции от карти в гривни. Въпреки това, за съжаление, той не покрива всички спешни нужди на украинците, така че Националната банка все още ще трябва да работи върху неговото допълване и изясняване, коментират от УНИАН.

Последвайте канала на

Калина Христова
541 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Z

2022.10.05 | 20:19

2
Много сложно са го обяснили. Дайте по-просто. Укрите изнасят парите си от Украйна всякак, защото знаят, че Русия ги смазва и ще ги смаже докрай скоро. Паникьосаните нацисти искат всякак да задържат парите там, а хората - живи щитове.
PaulaFox

2022.10.05 | 17:41

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини