ЕП ще гласува до края на месеца нов призив за приемането на България в Шенген

  • 03 октомври 2022 19:10

  • 930
  • 1
ЕП ще гласува до края на месеца нов призив за приемането на България в Шенген
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейският парламент ще гласува до края на месеца нова резолюция с настояване за приемането на България и Румъния в Шенген. Целта е да се окаже натиск над Съвета на ЕС, който трябва да вземе крайното решение, заяви днес говорител на ЕП на пресконференция, предаде БТА.

Той отбеляза, че в сряда евродепутатите ще обсъдят за пореден път въпроса с очакването за решение възможно най-скоро. ЕП многократно призова от 2011 г. насам България и Румъния да бъдат приети в Шенген, защото са изпълнили изискванията. Резолюции бяха приети през 2011,  2018 и 2020 г., а миналата година евродепутатите отправиха същото настояване при обсъждането на работата на пространството без гранични проверки.

Утре ЕП ще разисква предложението на Европейската комисия за спиране на достъпа на Унгария до част от европейския бюджет. Предложението е свързано с опасенията за върховенството на закона в страната. ЕК предлага Будапеща да не получава 65 на сто от средствата за сближаване (7,5 млрд. евро) заради недостатъците на унгарската система за обществени поръчки. Съветът на ЕС разполага с един месец, за да гласува предложеното решение с квалифицирано мнозинство. Срокът се очаква да бъде удължен с още два месеца.

На 15 септември ЕП заяви, че "липсата на решителни действия от страна на ЕС е допринесла за подкопаване на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Унгария, като е превърнала страната в хибриден режим на изборна автокрация ".

Румен Радев и Николае Чука обсъдиха Шенген и "Дунав мост 3"

Също утре евродепутатите ще обсъдят налагането на ценови тавани на енергията, както и мерките за намаляване на енергопотреблението и обезщетяването на домакинствата и дружествата. Очаква се те да изразят загриженост за несигурното положение на ромските селища в ЕС. Предвижда се ЕП да препоръча към ромите да бъдат насочени средства от общия бюджет.

Евродепутатите ще приемат новия закон за създаване на единно зарядно за преносими електронни устройства в ЕС. До края на 2024 г. малките и средните по размер преносими електронни устройства ще трябва да имат възможност за зареждане през USB Type-C порт. Очаква се промяната да спести на потребителите до 250 млн. евро годишно, както и около 11 000 тона електронни отпадъци.

В сряда евродепутатите ще обсъдят войната срещу Украйна и пробойните по газопровода "Северен поток". Очаква се те да призоват за решителен отговор на ЕС с повишаване на военната подкрепа за Украйна и нови санкции срещу Русия. ЕП ще разисква също възможностите за противодействие на пропагандата в Европа срещу Европа и Украйна.

 

Константин Тодоров
930 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.03 | 22:06

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини