Четирима мъртви на борда на лодка с мигранти край Канарските острови, 29 са в неизвестност

  • 02 октомври 2022 19:15

  • 1564
  • 2
Четирима мъртви на борда на лодка с мигранти край Канарските острови, 29 са в неизвестност
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Испанската морска спасителна служба съобщи, че е открила четирима мъртви на борда на лодка с мигранти край Канарските острови, превозвала 34 души, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 836

Няколко часа по-рано един оцелял беше спасен през нощта от търговски кораб.

Неправителствената организация за защита на мигрантите "Каминандо фронтерас" посочи от своя страна в Туитър, че е получила сигнал за помощ от същата тази лодка на 24 септември, само няколко часа след отплаването ѝ от брега на Западна Сахара с 34 души на борда. Следователно 29 пътници са в неизвестност.

Жертвите на корабокрушението край Сирия вече са 100

"На 24 септември получихме сигнал за тази лодка, която току-що на разсъмване беше напуснала брега точно на юг от Лаюн", уточни Хелена Малено от "Каминандо фронтерас".  Седмица  по-късно лодката беше забелязана край южните Канарски острови с "един напълно изтощен 26-годишен мъж и четири тела на борда. Няколко часа по-късно разбрахме, че това е лодката, която е тръгнала с 34 души на борда", обясни тя.

"Останалите 29 бяха погълнати от океана", смята тя. Това е "нова трагедия по един от най-опасните маршрути за мигрантите, маршрутът на Канарските острови", подчертава Малено.

Лодката беше открита от испанската морска спасителна служба на около 280 км от остров Гран Канария.

От началото на годината около 11 500 мигранти са успели да преминат до Канарските острови от Африка, според данни на испанското правителство към 15 септември. Според "Каминандо Фронтерас" 978 души са загинали при опита за преминаване.

В най-близката си точка мароканското крайбрежие е само на 100 км от Канарските острови. Но повечето от мигрантите тръгват от места, разположени значително по-далеч на юг. Пътят е особено опасен, защото в океана има много течения.

Мая Йорданова
1564 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.10.03 | 12:27

2
Mалко са! Трябва да престанат да ги приемат и носят на свой гръб! Така ще си останат в родината и няма да умират!
PaulaFox

2022.10.02 | 19:27

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини