Хърватия протестира в знак на солидарност с жените в Иран

  • 30 септември 2022 16:53

  • 495
  • 4
Хърватия протестира в знак на солидарност с жените в Иран
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Протест в знак на солидарност с жените в Иран се състоя днес пред иранското посолство в Загреб, съобщава Хина, цитирана от БТА.

В шествието се включиха хървати и иранци, които осъдиха смъртта на Махса Амини и призоваха за смяна на правителството в Техеран.

Протестът беше организиран от активистки от няколко женски организации и инициативи.

Мъже и жени активисти скандираха "жени, живот, свобода" и носеха плакати с надписи "В солидарност с жените на Иран", "Те не могат да убият всички нас", "Профсъюз на жените срещу идиотите" и "В солидарност срещу политическите репресии".

Към протеста се присъединиха и няколко иранци, живеещи в Хърватия.

Самане, иранка, която се включи в шествието, отряза няколко кичура от косата си в знак на протест срещу стриктните правила за облеклото в Иран. Тя живее в Хърватия от три години и говори хърватски.

Инфлуенсърка е била убита по време на протестите в Иран

"Защо не живея в Иран? Защото не е безопасно", казва тя, видимо разстроена от смъртта на 22-годишната Амини.

Тя почина в болница в Техеран на 16 септември, три дни след като беше арестувана и бита заради това, че не носела хиджаба си в съответствие с правителствените норми.

Една от организаторките на протеста, Рада Борич, заяви, че Амини не е единствената жертва, тъй като в протестите, които последваха след смъртта й, момиче на име Хадис Наджафи е било убито само заради това, че е отрязало косата си.

Стотици хора бяха арестувани в протестите в Иран след смъртта на Амини, включително десетки журналисти, напомня агенцията.

"Този протест се превърна в борба за по-добър, по-демократичен Иран ... Протестите за правата на жените се превърнаха с протести срещу корупцията, срещу ниските заплати, дори срещу ковид кризата", заяви Борич, като добави, че в Иран няма закон, който да защитава жените и децата от насилие.

Омид Ногхандост, иранец, живеещ в Хърватия от няколко години, заяви, че иска някой от посолството да излезе и да говори с тях, като добави, че иранците "ще стоят по улиците, докато получат свобода".

Цветелина Кирилова
495 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Хуй

2022.09.30 | 21:28

4
Хърватките са доста големи урви
Hare Krishna

2022.09.30 | 17:32

1
Първо няма да нося Хиджаб, после ще искат да се еб.ът с който им падне където им падне и да правят тройки и да чу.кат всяка пишка ! Жените трябва да са забулени, до една, доказали са се, че на тях не ноже да се вярва и че са ку.рви, коит освен еб.ане друго не ги интересува само ху.я гледат и парата !
Гошко Малкия

2022.09.30 | 21:26

3
Чиста истина, но каузата в Европа е загубена защото демокрацията и капитализма вървят рамо до рамо с проституцията и наркоманията!
PaulaFox

2022.09.30 | 20:14

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини