Сръбски експерт: Започва световна енергийна война по всички важни трасета

  • 30 септември 2022 14:13

  • 748
  • 1
Сръбски експерт: Започва световна енергийна война по всички важни трасета
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

След диверсиите по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е сигурно, че започва световна енергийна война, която ще се води по всички важни енергийни трасета. Това заяви сръбският експерт д-р Мирослав Парович за вестник "Данас".

Като се има предвид, че газопроводът "Ямал", който минава през Полша, беше затворен по-рано, а газопроводите, които минават през Украйна, са в разкъсвана от война зона, единственият, който остава напълно работещ, е "Турски поток", който доставя в няколко европейски държави газ от Русия, допълва още той. 

Русия: Има доказателства, че Западът е замесен в саботажа на "Северен поток"

Следователно трябва да очакваме, че тази стратегически важна енергийна инсталация сега ще бъде под различни видове натиск и не трябва да се изключва възможността за физическа диверсия на самия тръбопровод или на някоя от компресорните станции, предупреди той.

"Ето защо всички сръбски служби за сигурност трябва да престанат да защитават действията на (президента) Александър Вучич, а трябва да започнат да работят активно за предотвратяване на потенциални нападения срещу енергийната сигурност на Сърбия. В същото време мнозинството от тези, които са ангажирани с диверсии, заемат едни от най-отговорните позиции в управлението", каза Парович. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
748 1

Коментари 1

Добави коментар
ВОЙНАТА ЗА РЕСУРСИТЕ

2022.10.01 | 06:19

1
НИКОГА НЕ Е СПИРАЛА

Добави коментар

Водещи новини