Заради сушата: Реколтата от царевица във Франция е намаляла наполовина

  • 30 септември 2022 13:03

  • 274
  • 1
Заради сушата: Реколтата от царевица във Франция е намаляла наполовина
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Френските фермери са събрали 51 процента от тазгодишната реколта от царевица за зърно до 26 септември, съобщиха днес от земеделската служба "Франсагример" (FranceAgriMer), тъй като производителите проведоха по-ранна от обичайната жътва, която се очакваше да донесе най-малката реколта от десетилетия след сушата това лято, предаде Ройтерс.

Напредъкът на жътвата е 26 процента спрямо седмица по-рано и далеч надхвърля 2 процента, постигнати през същата седмица на миналата година, се казва в доклад на службата за реколтата от зърнени култури. Прибирането на реколтата е с 28 дни по-бързо от темпото от миналата година и с 18 дни по-бързо от средното за пет години, коментира "Франсагример".

Прибирането на реколтата започна в началото на късния август след изключително горещо и сухо лято, което ускори растежа на растенията.

Въпреки това, знойното време също сви потенциалните добиви и министерството на земеделието очаква производството да падне до най-ниското си ниво от 1990 г.

Реколтата от царевица в Украйна спада с една четвърт спрямо 2021 г.

Приблизително 41 процента от посевите с царевица са били в добро или отлично състояние миналата седмица, спадайки от 43 процента през предходната седмица до ново дъно в данните на "Франсагример" от 2011 г.

Резултатът от намалената поради сушата реколта от царевица във Франция и другаде в Европа се следи отблизо от животновъдния сектор, който разчита на зърното за храна на животните.

Междувременно вносът от основния доставчик на царевица за Европейския съюз, Украйна, беше прекъснат от войната с Русия.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
274 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
супер,

2022.09.30 | 13:16

1
ще ядат нашенски мамули.

Добави коментар

Водещи новини