Ето го монограмът на новия крал на Великобритания

  • 27 септември 2022 09:47

  • 2050
  • 0
Ето го монограмът на новия крал на Великобритания
© Twitter
Слушай новината Слушай новината

Нов кралски монограм, използван върху военни униформи и пощенски кутии, е въведен в Обединеното кралство след смъртта на Елизабет II и възкачването на власт на Чарлз III Чарлз III Чарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен. Това съобщи в понеделник вечерта BBC, позовавайки се на Бъкингамския дворец.

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 203

Модифицираният монограм се състои от изображението на короната на Тюдорите и инициалите на името и титлата на новия монарх - C (Charles, Чарлз) и R (Rex - лат. крал) с римската цифра III, които са украсени в цвета на златото. В същото време в Шотландия монограмът, направен в черно, изобразява шотландската корона. Известно е, че новият национален монограм е избран лично от Чарлз III Чарлз III Чарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен от десет варианта, предложени от Хералдическата камара на Великобритания, съобщава агенция "Фокус".

Монограмът на Елизабет II се различава от новия, освен с инициала на името, и с присъствието в него на короната на Свети Едуард. На свой ред Чарлз III Чарлз III Чарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен, след възкачването на трона, се спря на короната на Тюдорите, която също беше използвана в монограма от Едуард VII (управлявал от 1901 до 1910), Джордж V (1910-1936), Едуард VIII (1936) и Джордж VI (1936).-1952). Смята се, че самата корона е унищожена от лидера на Английската революция от средата на XVII век Оливър Кромуел след екзекуцията на крал Чарлз I и установяването на републиканска система в страната.

Новият монограм ще се използва предимно върху пощенски кутии и правителствени сгради, военни и полицейски униформи и официални документи. Старите кралски шифри ще бъдат постепенно заменени в цялата страна. Общо около 70 хиляди пощенски кутии (60% от общия брой) са били инсталирани в Обединеното кралство по време на управлението на Елизабет II (от 1952 до 2022 г.). В същото време са запазени и кутии с характерни шифри от времето на кралица Виктория (1837-1901), Едуард VII, Джордж V, Едуард VIII и Джордж VI.

След смъртта на Елизабет II, Банката на Англия, която действа като централна банка в Обединеното кралство, обяви, че всички монети и банкноти, които изобразяват кралицата, в крайна сметка ще бъдат заменени. Този процес трябва да засегне не само Обединеното кралство, но и Австралия, Канада, Нова Зеландия, Ямайка и дузина други страни, чийто държавен глава формално все още е британският монарх. Според вестник The Guardian процесът на замяна на съществуващите британски банкноти с портрет на Елизабет II с нови с образа на Чарлз III Чарлз III Чарлз III, пълно име Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор, е крал и държавен ще отнеме най-малко две години.

Цветелина Кирилова
2050 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини