Цената за зареждане на електромобили от обществени станции във Великобритания е скочила с 42%

  • 26 септември 2022 21:23

  • 5176
  • 1
Цената за зареждане на електромобили от обществени станции във Великобритания е скочила с 42%
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Цената за зареждане на електромобил от обществена зарядна станция във Великобритания е скочила с близо 10 британски лири (10,82 щатски долара) от май досега. Това е следствие от рязко нарастващите разходи за енергия, след като Русия нахлу в Украйна, съобщи британският в. "Гардиън", цитиран от БТА.

Повишените цени на едро на газа и електричеството в страната са тласнали нагоре стойността на зареждането на среден семеен електрически автомобил с 42 на сто до над 32 британски лири, според анализ на британската компания за автомобилни услуги Ар Ей Си (RAC). Това е увеличение с 9,60 британски лири спрямо май, както и с 13,59 британски лири повече в сравнение с година по-рано.

Компанията оператор на бързи зарядни станции във Великобритания "Оспри" (Osprey) предизвика гнева на клиентите си, след като заяви по-рано през месеца, че ще увеличи цените на своите зарядни устройства до една британска лира за един киловатчас електроенергия. Това е значително повече спрямо предишната цена от 66 пенса за един киловатчас.

Средната цена за киловатчас електроенергия при зареждане на бързо зарядно устройство в страната е 63,29 пенса, посочват от Ар Ей Си. 

Идват ли достъпни електромобили на пазара?

Някои компании обаче таксуват значително повече клиентите си. Американският производител на електромобили "Тесла" (Tesla), който има най-голямата мрежа за бързо зареждане, след като отвори част от нея за всички автомобилни марки през май, иска 77 пенса за киловатчас от шофьорите, които зареждат модели на други автомобилни компании. "ИнстаВолт" (InstaVolt), втората по големина бърза мрежа в страната, таксува киловатчас на своите зарядни станции за 66 пенса, според фирмата за данни "ЗапМап" (ZapMap).

Обединеното кралство планира да забрани продажбата на нови автомобили, задвижвани от изкопаеми горива след 2035 година. Мнозина представители на сектора обаче изразиха загриженост относно бариерите, които пречат на някои хора да сменят конвенционалните си автомобили с електрически. Цената и наличността на обществени зарядни устройства са ключови проблеми, особено в градовете.

 

Константин Тодоров
5176 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.27 | 09:47

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини