Нова покана за Европейски учителски академии през 2023 г.

  • 23 септември 2022 13:49

  • 290
  • 2
Нова покана за Европейски учителски академии през 2023 г.
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Втората покана за изграждане на Европейски учителски академии ще бъде отворена в началото на 2023 година, съобщи днес при посещението си в Бургас еврокомисарят, отговарящ за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария ГабриелМария Габриел Мария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев. През 1997 г. завършва Езикова.

Тя откри новия STEM център за космически изследвания в основно училище „Александър Георгиев – Коджакафалията“ в крайморския град. Първата покана беше открита в началото на 2022 г.

За БТА еврокомисарят обясни, че броят на учителските академии ще бъде общо 25. В началото на тази година са селекционирани първите 10 от тях. През следващата година ще бъде открита втората покана, така че има достатъчно време за подготовка на качествени проекти, посочи Габриел. По думите й няма ограничения в коя държава колко такива институции може да има. Броят им ще зависи само от качеството на кандидатстващите проекти.

Maрия Габриел: Новата европейска иновационна програма ще утвърди Европа като лидер в иновациите и привлекателно място за таланти

Има нужда да върнем уважението към учителската професия, коментира българският еврокомисар. Тя посочи, че днес в Европа само 20 процента от учителите се чувстват уважени от обществото. Всички сме наясно колко е важна мисията им, но педагозите имат нужда от добри условия там, където преподават, което, освен заплати, включва и инфраструктура, условия на труд, допълни Габриел.

Тя подчерта, че учителите имат нужда и от професионално развитие, което означава достъп до обучение. „Хубаво е да си говорим за нови технологии, но с кризата с пандемията открихме, че 50 процента от учителите в Европа за първи път работят с тях“, допълни еврокомисарят.

Според нея новите технологии в ръцете на учител могат да постигнат чудеса, защото той ще обърне внимание на сигурността на децата, на рисковете от онлайн тормоз, ще ги научи, че компютрите трябва да носят полза, а не да се превръщат в заместител на човешкия и емоционалния контакт.

Това е причината в новата програма „Еразъм плюс“ - до 2027 г., чийто бюджет е от 28 милиарда евро за първи път да обръщаме внимание на учителите и да бъдат създадени тези 25 Европейски учителски академии, допълни Габриел. Тя уточни, че в тях преподавателите ще работят заедно, ще имат достъп до педагогически материали, ще разработват онлайн съдържание. Освен че ще се обучават, те ще могат да правят и общи проекти с партньори от целия от ЕС, каза още Габриел.

Цветелина Кирилова
290 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
PaulaFox

2022.09.23 | 18:04

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062
Хах

2022.09.23 | 16:09

1
Какви академии бе малоу....а то война почва ти конференции ще организираш

Добави коментар

Водещи новини