В Швейцария енергийното безпокойство се превръща в нервен срив

  • 23 септември 2022 10:51

  • 391
  • 2
В Швейцария енергийното безпокойство се превръща в нервен срив
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Феликс Зюнер е собственик на хотел-ресторант Бад Бубендорф в едноименната местност, село на около двайсетина километра южно от Базел. От миналата седмица той е добавил около 5% към всички сметки. Причината е принос към разходите за енергия, съобщи le monde.

В страна, където не е необичайно простото кафе да струва близо 5 евро на напълно безобидни места, това безпрецедентно увеличение не остава незабелязано. Наясно с напрежението на своите клиенти, Феликс Зюнер иска прозрачност: "Ясно и систематично посочвам тази такса отделно на всяка бележка. Без това не мога да остана печеливш в бизнеса".

Швейцария понижава прогнозите си за БВП

В Швейцария от два месеца страхът от изчерпване на енергията се превръща в мания. Алпийската страна наистина може да преживее първите си прекъсвания на тока тази зима след Втората световна война.

Перспектива, която напряга политическата класа и федералното правителство, принудени да се изправят пред втора голяма криза след тази, свързана с Covid-19. Зависеща от германските и френските си съседи, които осигуряват част от доставките на електроенергия през зимата, малката алпийска страна открива, но малко късно, че не е инвестирала достатъчно във възобновяеми енергийни източници.

Калина Христова
391 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Путин ги остави без ток,

2022.09.23 | 12:08

2
защото повечето им централи за ток работят на газ. В същото време им изпрати и милион рускини.
PaulaFox

2022.09.23 | 11:53

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини